latinica  ћирилица
07/04/2024 |  12:56 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Novinska agencija Republike Srpske proslavila 32 godine rada

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA danas je proslavila krsnu slavu Blagovijesti i 32 godine rada.
SRNA (ilustracija) -
SRNA (ilustracija)

Obred lomljenja slavskog kolača u Redakciji u Bijeljini obavio je sveštenik Miran Gavrilović, koji je poželio više blagih i lijepih vijesti u današnjem vremenu i naveo da u tom smislu posebno treba voditi računa o djeci.

On je ukazao na značaj blagih vijesti, u onoj mjeri u kojoj je to moguće, te napomenuo da se mora voditi računa i o relevantnosti informacija i njihovom pravovremenom plasiranju u interesu javnosti.

Sveštenik Miran je istakao značaj mira i sloge i upozorio na sve opasnosti bijesa i srdžbe.

- Potrebno je da slavimo Boga, da se obraćamo Bogorodici i molimo joj se da današnji dan Blagovijesti zaista bude impuls za širenje još boljih i pozitivnijih vijesti, jer neprijatelja je svuda okolo, pa da bar sebi budemo prijatelji - poručio je sveštenik Miran.

On je naglasio da u srpskom narodu postoje brojni duhovni autoriteti koji treba da budu vodilja, među kojima je istakao Svetog Savu, cara Lazara.

- Potrebno je da mi budemo malo zrno soli i parče kvasca koje podigne svo tijesto da bude pravilno - poručio je otac Miran.

SRNA je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom pune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

U stvaranju SRNE učestvovali su istaknuti srpski intelektualci, novinari, književnici koji su iz Sarajeva stizali na Pale u malu ratnu redakciju. Te ljude, koji su najzaslužniji za stvaranje SRNE, krasila je volja, entuzijazam i želja da istina o ratu u BiH dopre u svijet.

Najbolja potvrda uspjeha SRNE jeste činjenica da su njene vijesti u to ratno vrijeme preuzimali vodeće svjetske agencije Rojters, AFP, AP, ITAR-TASS, RIA Novosti, DPA, BTK, japanski KЈOTO, italijanska ANSA, te oko 120 drugih korisnika sa prostora bivše Јugoslavije i iz svijeta.

SRNA je, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama kao Srpska novinska agencija - SRNA.

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

SRNA je medij koji je imao veliki uticaj u stvaranju Republike Srpske. Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva vijest SRNE.