latinica  ћирилица
11/04/2024 |  11:08 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Francuski pukovnik: Tenzije u BiH izazvane greškom EU i NATO (VIDEO)

Francuski pukovnik Žak Ogar rekao je danas da postoje tenzije postoje u BiH i da su izazvane greškom EU i NATO.
Žak Hogard - Foto: RTRS
Žak HogardFoto: RTRS

- Nadam se da će trenutna geopolitičaka dešavanja i promjene koje su aktuelne, pomoći da se krećemo u pravcu stabilnosti, međusobnog poštovanja nezavisnosti - poručio je Ogar, nakon susreta sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Ogar je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Srpske.

- Veoma smo zadovoljni i srećni što smo uspjeli da se okupimo oko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je bio u posjeti Francuskoj - rekao je on.

Ogar je naveo da se na sastanku okupilo oko 40 ličnosti iz raznih miljea, a prisutni su bili poliitički zvaničnici, predstavnici medija, kompanija...

- Drago nam što smo imali priliku da razmjenjujemo mišljenja sa predsjednikom Dodikom, ministrom za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željkom Budimirom i ambasadorkom Bojanom Kondić Panić. Veoma je bitno da Francuska bude upućena u situaciju u Republici Srpskoj i mislim da tome puno može da doprinese razvijanje odnosa između predstavnika Srpske i sagovornika koje imaju na raspolaganju ovdje u Francuskoj - istakao je Ogar.

On je rekao da mu je čast bila da ugosti predsjednika Dodika i ministra Budimira i da nastave razvoj odnosa i da ti odnosi budu još intenzivniji.

Podsjećamo, predsjednik Srpske posjetu Francuskoj završio je radnim doručkom kod pukovnika Hogarda.

Dodik se juče u Parizu sastao sa francuskim senatorima koje je informisao da Nijemac Kristijan Šmit, koji nema legitimitet i legalitet, pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ako Šmit interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status, tako što će proglasiti nezavisnost.