latinica  ћирилица
11/04/2024 |  13:46 | Autor: RTRS

Utvrđen Prijedlog zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare.
Vlada Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Vlada Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Ovim prijedlogom dio naseljenog mjesta Kiseljak na području grada Zvornik ukupne površine 192,69 hektara pripojiće se naseljenom mjestu Podgora na području opštine Lopare.

Donošenjem ovog zakona stvoriće se bolji uslovi izgradnje, razvoja i održavanja osnovne infrastrukture, pružanja i korišćenja komunalnih i drugih usluga za stanovništvo područja koje se pripaja opštini Lopare, a posebno upravljanje javnim putevima i komunalnim otpadom od strane opštine Lopare, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da o ovoj teritorijalnoj promjeni postoji saglasnot grada Zvornik i opštine Lopare.

Nacrt zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je i usvojila na prošloj, odnosno na 8. redovnoj sjednici. Prijedlog zakona o pripajanju dijela grada Zvornik opštini Lopare nema razlika u odnosu na nacrt zakona, budući da tokom rasprave o nacrtu zakona nije bilo primjedbi na zakonska rješenja. O Prijedlogu zakona pribavljena su sva pozitivna mišljenja.

Vlada je danas donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji.

Vlada Srpske prihvatila je i Informaciju o obavljenim pregovorima sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, kao i prijedlog okvirnog sporazuma o zajmu između ove banke i BiH, a po projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske.

U okviru prijedloga okvirnog sporazuma, Banka je odobrila 7.699.464 evra za Republiku Srpsku za finansiranje ovog projekta.

Imajući u vidu trenutno odobreni iznos sredstava, realizacija projekta rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske odvijaće se kroz faze, te će se iz odobrenog zajma prvenstveno završiti izgradnja i opremanje Klinike za psihijatriju UKC-a Srpske.

Vlada je saglasna da se shodno preostalim raspoloživim sredstvima i prema planu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, izvrši rekonstruisanje i opremanje ostalih ustanova obuhvaćenih Projektom.

Vlada Srpske donijela je Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Razvojne banke Savjeta Evrope po projektu rekonstrukcije, izgradnje i opremanja objekata četiri psihijatrijske ustanove Republike Srpske u iznosu od 7.699.464 evra, što je 68,88 odsto od ukupnog zaduženja odobrenog za BiH.

U okviru realizacije ovog projekta u prethodnom periodu završena je projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje objekata četiri ustanove za zbrinjavanje osoba sa problemima u mentalnom zdravlju u Republici Srpskoj.

Projektom su obuhvaćene Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, ЈZU Specijalna bolnica za psihijatriju Sokolac, ЈZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča i ЈU Dom za lica sa invaliditetom Višegrad.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o provođenju projekta "Žene pokretači razvoja u poljoprivredi i ruralnim sredinama".

Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2023. godinu.

Opširnije o sjednici Vlade možete pročitati ovdje.