latinica  ћирилица
11/04/2024 |  13:50 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Milivojević: Postoji šansa da Pariz razumije srpsku poziciju

Karijerni srpski diplomata Zoran Milivojević ocijenio je da je najveći rezultat posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Francuskoj afirmacija Republike Srpske kao entiteta i Dejtonskog sporazuma, kao i da Pariz ima interes da čuje glas Srba iz BiH, pa postoji i šansa da razumije srpsku poziciju.
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC) -
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC)

- To je svakako važna posjeta i mogućnost i da se na Zapadu čuje glas Republike Srpske i da se iznesu stavovi o pritiscima u vezi sa pokušajima centralizacije BiH i korišćenjem bonskih ovlašćenja od Kristijana Šmita. To je suština - naglasio je Milivojević.

Milivojević je napomenuo da su pri tome važne dvije stvari, i to da Francuska ima interes da čuje glas Srba i zalaganje za izvorni Dejtonski sporazum.

Prvo, naveo je on, pokazalo se da zapadna slila kakva je Francuska ima interes da čuje glas Srba i da postoji šansa da razumije njihovu poziciju.

- To pokazuje da korijeni tradicionalnog prijateljstva između srpskog i francuskog naroda i naših država u istoriji, ipak, imaju nekog značaja danas. Francuska je u ovom trenutku, jedina zapadna sila koja je spremna da čuje i glas Srba iz BiH - istakao je Milivojević.

Druga stvar koja je važna, kaže Milivojević, jeste da postoji interes na Zapadu za dijalog sa Republikom Srpskom u funkciji bezbjednosti i stabilnosti.

- Najvažnija stvar u tome je zalaganje za izvorni Dejton. Mislim da je najveći rezultat ove posjete Parizu, osim afirmcije Banjaluke i Republike Srpske kao entiteta, takođe i afirmacija Dejtonskog sporazuma - istakao je on.

Milivojević ukazuje da ne treba zaboraviti da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan upravo u Parizu i da Francuzi, kada govore o tom izvornom dokumentu koriste naziv Parisko-dejtonski sporazum zato što je potpisan tamo.

- Prema tome, i ta simbolika je izuzetno važna. Mislim da je i to potvrda povratka Francuske na tradicionalnu politiku, čije uporište na ovim prostorima je srpski narod - naveo je Milivojević za Srnu.

On je konstatvovao da je to pokazala i nedavna posjeta Parizu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a sada i Dodikova.

Milivojević ocjenjuje da Francuska želi sebe sada da definiše kao vodeću silu u EU i traži svoje mesto na prostorima regiona, budući da u Hrvatskoj i u Federaciji BiH dominira njemački uticaj, a u okruženju britanski ili američki.

- Francuska kroz vraćanje na tradicionalnu politiku vidi uporište upravo u srpskom narodu i srpskoj državi na ovim prostorima. Tako da se može ubuduće računati da srpski narod i srpska država u Parizu imaju priliku i mogu da iznesu svoje stavove i mogu da računaju da budu saslušani, kao i da se i njihovi interesi na odgovarajući način razumiju, a nekada i prihvate - naglasio je Milivojević.