latinica  ћирилица
11/04/2024 |  14:28 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

U UKC-u Srpske završen kurs "mančesterskog sistema trijaže" (VIDEO)

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske završen je kurs "mančesterskog sistema trijaže", koji je pohađalo 26 medicinskih sestara i tehničara Urgentnog centra UKC-a. Kurs se održava uz pomoć osoblja Urgentnog centra UKC-a Ljubljana i Službe hitne pomoći tamošnjeg Doma zdravlja.
UKC Srpske: Kurs "mančesterskog sistema trijaže" - Foto: RTRS
UKC Srpske: Kurs "mančesterskog sistema trijaže"Foto: RTRS

Najveću korist od "mančesterskog sistema trijaže" imaće pacijenti.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da će punkt raditi po mančester trijažnom sistemu, odnosno određena stanja pacijenta po hitnoći biće označena različitim bojama.

- Time ćemo doprinijeti bržoj trijaži naših pacijenata, što je naročito važno za pacijente koji su životno ugroženi. Pacijent nakon brze obrade za deset ili 15 minuta može da bude u operacionoj sali - naveo je Đajić.

Načelnica Urgentnog centra UKC-a Srpske Slavica Zeljković kazala je da u Urgentnom centru dnevno bude oko 200 pacijenata, koji su svi bolesni, ali nisu jednako životno ugroženi.

- Mančester sistem omogućava da se među njima prepozna koji je pacijent najviše ugrožen, te da medicinske sestre, koje su prošle obuku i imaju potrebno znanje, odrede kojom linijom hitnosti, crvenom, narandžastom, žutom ili zelenom pacijent treba da ide - navela je Zeljkovićeva.

U Sloveniji se "mančesterski sistem trijaže" primjenjuje već 16 godina u svim urgentnim centrima i službama hitne pomoći.

Specijalista zdravstvene njege i instruktor mančersterskog sistema trijaže iz UKC-a Ljubljana Tina Gros izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku da bude dio istorijskog početka, važnog za unapređenje zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj.

- Već dugo godina primjenjujemo ovaj sistem i iz iskustva znamo da je dobar i siguran za pacijente. Našim kolegama iz UKC-a Srpske, koje smo obučavali, dobro ide taj posao i želimo im uspjeh u radu - naglasila je Grosova.

U UKC-u Srpske ističu da je primjenom ovog sistema rad podignut na viši nivo.