latinica  ћирилица
11/04/2024 |  15:43 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Zbog akumuliranog duga "Akvane" radnici nemaju osiguranje; Kako naći rješenje? (VIDEO)

Zbog akumuliranog duga "Akvane" od 1,2 miliona KM, radnici ovog predugeća već osam mjeseci nemaju zdravstveno osiguranje. Gradonačelnik Draško Stanivuković rješenje vidi u reprogramu duga, ali odborncii SNSD-a su ipak za odluku o zajmu Akvani.
Akvana - Foto: RTRS
AkvanaFoto: RTRS

Nezadovoljni radnici Akvane, kojima se već mjesecima ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, došli su na varednu sjednicu Skupštine grada, tražeći svoja prava. Iz rukovodstva kažu da redovno plaćaju poreske obaveze, a radnici, zbog ranijeg duga nemaju zdravstvenu zaštitu.

- Do sada smo obučili 15-20 hiljada banjalučkih mališana da plivaju. Apsurdno je da u 2024. godini ljudi nemaju pravo na zdravstveno osiguranje. Plaćamo uredno sve obaveze, međutim akumulirani dug iz prethodnih godina nas ne amnestira po tom pitanju - ističe vršilac dužnosti Akvane Svetislav Lazić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković traži da se rješavanje pitanja "Akvane" po hitnom postupku stavi na dnevni red.

- Zašto se ne izvrši reporogram? Imate dug od 1,2 miliona KM i ne morate da sve odjednom platite, jer će to pojesti preduzeće. Moramo da pripremamo ljetnu sezonu restorane, gradski olimpijski bazen, moramo da stavimo novu pumpu. Za to vam odmah treba par stotina hiljada maraka, buduće plate još toliko i od kuda nam još 1,2 miliona KM za sve to?

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Bojan Pećanac razgovarao je sa zaposlenima u Akvani i poručio da je potrebno pronaći dugoročno, sistemsko rješenje.

- Tu je došlo do određenih nesporazuma. Moram da napomenem da je skupština grada sve što je do sada bilo potrebno u rješavanju nagomilanih problema Akvane podržala, i nikad nije bila kočnica - navodi Pećanac.

U "Akvani" je zaposleno 55 radnika, prosječne starosti 47 godina. Zdravstveno osiguranje, kažu, jedno je od osnovnih radničkih prava, te zahtijevaju hitno rješenje problema.