latinica  ћирилица
13/04/2024 |  12:56 | Autor: RTS

Lajčak: EU spremnija nego ikada za proširenje na Zapadni Balkan

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da se očekuje da će sljedeći saziv Evropske komisije posvetiti još veću pažnju proširenju. Naglasio je da je perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU sada jača i jasnija nego ikada u poslednjih 20 godina, od samita u Solunu.
Miroslav Lajčak (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Miroslav Lajčak (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Miroslav Lajčak na Delfi ekonomskom forumu izjavio je da se očekuje da naredna Evropska komisija posveti još veću pažnju proširenju, istakavši da se u Briselu govori da će glavne agende naredne EK biti proširenje i odbrana.

- Evropska unija je spremnija nego ikada u poslednjih 20 godina i važno je da Balkan ne propusti voz jer će to možda biti jedan jedini za ukrcavanje u članstvo - rekao je Lajčak.

Na pitanje da li postoji perspektiva da Zapadni Balkan bude dio EU, imajući u vidu da je prošlo više od 20 godina od samita u Solunu na kojem je potvrđena evropska perspektiva regiona, Lajčak je naveo da perspektiva uvijek postoji, ali da je u danas jača i jasnija nego ikada ranije, od tog samita.

Ocijenio je da je samit u Solunu bio period entuzijazma, kada su svi vjerovali da će proces približavanja regiona proći brzo i glatko ali se, naveo je, pokazalo da nije bilo tako.

Lajčak je naveo da potom je uslijedio period kada se EU pravila da je ozbiljna kada je riječ o proširenju, a Balkan da je ozbiljan kada su u pitanju reforme.

- Agresija Rusije na Ukrajinu došla je kao poziv za buđenje - naglasio je Lajčak i dodao da prvi put od Soluna i proširenja EU 2004. godine postoji zamah kada je riječ o proširenju.

- Prvi put vidim EU spremniju za Balkan, nego Balkan za Evropsku uniju jer su veoma skeptični - rekao je Lajčak.

Lajčak je na pitanje da li će problem za region biti situacija sa KiM, rekao da je EU jasno stavila do znanja da neće uvoziti "nerješene probleme i nerješena bilateralna pitanja" i poručio da se ti problemi moraju rješiti pre ulaska u EU.

- Druga strana iste medalje je da se neće baviti ovim teškim pitanjima ako ne vjeruju u nagradu. Ako je vizija članstva kredibilna, onda će motivacija za rješavanje ovih pitanja biti jaka i obrnuto - rekao je Lajčak.

Dodao je da se EU priprema za proširenje jer shvata "da gubi region" i u tom kontekstu ukazao da su Slovačkoj, Letoniji i Litvaniji bile potebne manje od tri godine da završe pristupne pregovore, dok je Srbija za 123 mjeseca završila 8,6 odsto procesa.

U tom kontekstu ukazao je na značaj postepene integracije, gdje zemlje koje teže EU ne dobijaju svu korist odjednom, već kako ispune obaveze iz poglavlja.

Istakao je i da su sada dio grupe za proširenje Ukrajina, Moldavija i Gruzija i da su oni pokretači tog procesa.

- Ukrajina je prije svega otvorila vrata i ona je lokomotiva ovog voza ka članstvu, a zavisi koliko će vagona biti prikačeno na ovu lokomotivu. To je u rukama svake zemlje na Balkanu - rekao je Lajčak i dodao da je geopolitika otvorila vrata pristupanju EU, ali da vas "geopolitika neće tamo dovesti, već reforme".