latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:15 | Autor: SRNA

Pavlović: Rezolucijom peru svoje krvave ruke, narod uviđa da je ovo sudbonosni trenutak

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Dušan Pavlović izjavio je da je u ovom trenutku, kada se odlučuje o rezoluciji o Srebrenici, neophodno jedinstvo cijelog srpskog naroda, jer se sada vode odlučujuće i prelomne bitke za opstanak Srba, te istakao važnost najavljenog sutrašnjeg okupljanja u Banjaluci.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

- Oni pokušavaju sad sve bezočnije, bez rukavica, često bez nekih dobrih planova da nas lome i uništavaju - naveo je Pavlović i naglasio da, s druge strane, srpski narod ima sreću da je većina političkog rukovodstva u ovom trenutku u Srpskoj spremna da se žrtvuje za Republiku Srpsku.

Pokušaj nametanja rezolucije, odnosno nametanja Srbima kvalifikacije koja ne odgovara realnosti i činjenicama, djelo je onih koji imaju krvave ruke i u prošlosti su odgovorni za milionska stradanja i genocid nad nekoliko naroda, naveo je Pavlović i dodao da se ništa nije mijenjalo još od Drugog svjetskog rata.

- Kada su Nijemci ušli u Beograd nakon varvarskog bombardovnja i uništavanja arhive Nacionalne biblioteke 1941. godine, oni su organizovali hapšenje i procesuiranje organizatora protesta 27. marta 1941. godine. Oni su tada procesuirali Srbe, jer ne mogu da oproste da su se nekakvi Sloveni, kako oni kažu niža rasa, usudili usprotiviti savezu sa njima, kao višom rasom - istakao je Pavlović.

On je rekao da je tako i danas, te da se sljedbenici nacizma slično ophode i prema narodu i prema legitimno izabranim zvaničnicima, a sličnost vidi u postupanju Kristijana Šmita koji se, prema Pavlovićevim riječima, ponaša kao nacistički gaulajter.

- On je odlučio da donosi nekakve odluke, da stavi Ustav na stranu, koji je dio Međunarodnog mirovnog sporazuma, da objavljuje svoje odluke na nekakvom veb sajtu i da, kao i ovi njegovi preci, procesuira one koji su se usudili, za Boga neki Sloveni, Srbi, da se suprotstave odlukama i razmišljanjima njega kao pripadnika više rase Njemačke. Nama je to neshvatljivo, ali to je upravo modus i koncepcija njihovog razmišljanja i mentalnog sklopa - naveo je Pavlović.

ZLOČINE U SREBRENICI ČINILI ODMETNUTI VOЈNICI, RIЈEČ ЈE O RATNOM ZLOČINU, A NE GENOCIDU

Pavlović, koji je i diplomant Međunarodnog instituta za proučavanje Holokausta Јad Vašem u Izraelu, rekao je da se dešavanja u Srebrenici ne mogu kvalifikovati kao genocid jer nije postojala namjera za uništenje značajnog dijela grupe s ciljem uništenja jednog naroda, te je s druge strane izvršen zločin nad zarobljenim vojnicima 28. divizije takozvane Armije BIH.

- Prema mojim procjenama, istraživanjama prema svim muslimanskim, bošnjačkim dokumentima, izjavama preživjeljih i forenzičkim dokazima, stradalo je između 1.800 i 2.800 pogubljenih pripadnika 28. divizije. To su moje procjene. Međunarodna komisija za Srebrenicu je išla malo šire. Јedna druga grupa zarobljena u istom trenutku na tom području je smještena u Batkoviće, pričamo o par stotina pripadnika 28. divizije. Znamo za tu brojku i zbog satelitskih snimaka Amerikanaca i NATO-a u Novoj Kasabi na stadionu i u Sandićima, znamo koliko je autobusa i kamiona korišteno za prevoz tih zarobljenika, tako da otprilike imamo realne procjene pored svega ostalog - pojasnio je Pavlović.

On je naveo da su, prije odluke Vojske Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, pripadnici 28. divizije, koji su prethodne četiri godine činili stravične zločine nad srpskim stanovništvom, napustili to područje i ostavili žene i djecu.

- Mi smo na zahtjev UN i na zahtjev narodnih predstavnika bošnjačkih civila transportovali i prevezli sve te civile na teritoriju gdje su htjeli, na muslimansku teritoriju. Ni na koji način nismo ugrožavali opstanak bića, čak ni tog naroda regije Srebrenica, a kamoli na nivou cijele BiH - ukazao je Pavlović.

Pavlović je kao svjedok ekspert svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu i ukazao je na izdvojeno mišljenje sudije Priske Nijambe prilikom donošenja presude.

- Ona je zvijezda afričkog pravosuđa međunarodnog. Ona jasno govori da tu nema elementa genocida. Na kraju krajeva, profesor Huda Bauer, koji je u svijetu u posljednjih 50 godina najveći kada je riječ o istraživanju Holokausta, kaže da, ukoliko masakr ili zločin u Srebrenici dobije kvalifikaciju genocida, mi onda moramo pronaći novi termin za stvarne genocide. Mislim da je to dovoljno jasno - naveo je Pavlović.

SDA, KOЈA ЈE KONTROLISALA TAKOZVANU ARMIЈU BiH, IZVRŠILA ETNIČKO ČIŠĆENjE PODRINjA

Pavlović je rekao da je vojska takozvane Armije BiH, pod kontrolom radikalne islamističke strukture "Muslimanske braće", odnosno SDA, na području Podrinja izvršila etničko čišćenje na teritoriji oko 900 kilometara kvadratnih, i to po njihovim svjedočenjima i dokazima.

- Akcije su sprovodili prema principu spaljene zemlje. Sve što su mogli da ubiju, oni su ubili na tom području. Tada je oko dvije hiljade Srba na najbrutalniji način ubijano, mučeno, silovano. To je podsjećalo na djelovanje `Islamske države`. Oni da su uspjeli da ubiju pet hiljada Srba, ubili bi. Sve je spaljeno i opljačkano. Oni koji su zarobljeni, doživjeli su takvu torturu da su često poželjeli da nisu živi uhvaćeni - istakao je Pavlović.

On je rekao da sve ovo traje do 1993. godine, kada Srbi odlučuju da to spriječe, međutim, Pavlović dodaje da se tada miješaju stranci koji su spasili zločince tako što su uspostavili navodnu demilitarizovanu zonu u Srebrenici.

- To je urađeno da bi se sačuvao muslimanski vojni potencijal za račun NATO-a, Amrikanaca, Nijemaca i drugih. Srebrenica i Žepa nikada nisu demilitarizovane. Od tada pa do jula 1995. godine više stotina Srba, civila i vojnika je ubijeno od napada muslimanskih vojnih formacija iz ove dvije enklave - istakao je Pavlović.

Direktno odgovorni za ove zločine su, prema riječima Pavlovića, Ujedinjene nacije jer su pripadnici UN bili zaduženi za kontrolu.

- UN je znao za postojanje muslimanskih snaga u Srebrenici jer je komanda 28. divizije bila u istoj zgradi gdje i pripadnici UN. Nakon napada, muslimanske snage su se povlačile u sigurnu zonu. Politički Zapad niti političko Sarajevo ne interesuju činjenice, mi pričamo o jednoj vrsti ideologije i političke agende - naveo je Pavlović.

U POTOČARIMA SU SAHRANjENI I UBIЈENI U BORBAMA, MEĐU NjIMA IMA RATNIH ZLOČINACA

Broj stradalih, s kojim se i danas manipuliše, nikada nije utvrđen, a Pavlović pojašnjava da je mnogo razloga za to, prvenstveno jer su u Potočarima sahranjeni i oni koji nisu stradali na području Srebrenice, ali i oni koji su poginuli u ratnim borbama, što potvrđuje tezu da je riječ o vojnicima, a ne o civilima.

On je naveo da je kao polazna osnova za broj stradalih poslužio spisak nestalih u proboju ka Tuzli.

- Na tom spisku nestalih se nalaze svi koji su poginuli u proboju, tokom proboja u borbama na razne načine, kako sam napomenuo, kao i oni koji su zarobljeni i pogubljeni. Na tom spisku su u početku bili i oni koji su zarobljeni, pa su kasnije razmijenjeni - naveo je Pavlović.

Pavlović je ukazao i na činjenicu da izgled spomenika, odnosno nišana, ukazuje kakav status su imali oni koji su sahranjeni u Potočarima, što je u suprotnosti sa onim što danas tvrde Bošnjaci.

Pokazujući fotografije, Pavlović je objasnio na osnovu izrade spomenika da su Potočari vojničko groblje: "Ovo je nišan, nadgrobni spomenik u Potočarima koji sam slikao prije desetak godina, Ejuba Golića, komandanta 28. brdskog samostalnog bataljona, čovjeka koji, prema našim saznanjima, je odgovoran za mnoge zločine nad Srbima u Podrinju. A ovo je spomenik Mušana Topalovića Cace u Sarajevu na centralnom vojničkom groblju muslimanskom na Kovačima u Sarajevu, nedaleko od Alije Izetbegovića. Ovo je isti spomenik", istakao je Pavlović za Srnu.

On kaže da su svi spomenici rađeni prema jasnim instrukcijama i zakonskim odlukama.

- Evo, znači, cijeli Potočari su faktički vojničko groblje. U Potočarima su sahranjeni svi koji su poginuli u borbama sa nama ili u međusobnim borbama, kao i oni koji su žrtve ratnog zločina, zarobljeni i pogubljeni. Tako da, i svi oni imaju status vojnika. Njihove porodice primaju finansijske nadoknade po tom osnovu - ukazao je Pavlović.

Posebno problematičan je, kaže Pavlović, takozvani "Marš mira" koji se organizuje u Federaciji BiH uoči obilježavanja godišnjice u Srebrenici, a koji predvodi Naser Orić, da bi na čelo kolone pri ulasku u Republiku Srpsku stao neko od zapadnih ambasadora iako se tom prilikom uz ratne zastave veličaju ratni zločinci.

- To je u stvari inicijacija mladih iz BiH, mladih muslimana i drugih muslimana iz regiona za borbu za islam i kalifat, islamsku državu BiH kao i evropski kalifat. To je ono što nas i sa bezbjednosnog i drugog aspekta jako muči. Zašto i dalje određene zapadne zemlje, znajući sve ovo bolje od nas, insistiraju na tome da je to genocid, na rezoluciji, to je sad opet pitanje za sebe, ali imamo saznanja i spoznaja zašto je to tako - zaključio je Pavlović.