latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:08 ⇒ 17:50 | Autor: TANЈUG

Prištinska delegacija zadržana na ulazu u zgradu UN

Predsjedavajuća Savjetu bezbjednosti UN i stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer otvorila je sjednicu o šestomjesečnom izvještaju UNMIKA o Kosovu i Metohiji, ali je ubrzo uslijedilo njeno kraće odlaganje, jer je, kako je pojasnila, cijela delegacija Prištine zadržana na ulazu zbog UN procedura.
SB UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija) -
SB UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija)

Frejzer, je nakon višeminutne pauze i provjere informacija koje je dobila, nalgasila da je riječ o protokolu UN, zbog koji su neki učesnici zadržani na ulazu.

- Protokol UN nije dozvolio cijeloj delegaciji Kosova da uđe u zgradu i moramo da ih čekamo kako bismo nastavili sjedicu - rekla je Frejzer uz prethodnu konstataciju da je učesnici sastanka gledaju "blijedo" (jer nisu dobili nikakvo objašnjenje za odlaganje početka sjednice).

Prije nego što je uočeno da delegacija Prištine nije na sjednici, a koju predvodi predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, Frejzer je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučuća da sjedne i protokol da doprati članove delegacije Srbije u kojoj je i Marko Đuruć.

SB UN raspravlja danas o novom, šestomesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu.