latinica  ћирилица
23/04/2024 |  12:13 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Vipotnik: Zaštitićemo interese Srpske

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik najavio je da će danas kontaktirati Misiju BiH u UN u Ženevi i tražiti da obavijesti Sekretarijat ESPO konvencije o dopremanju spremnika za zbrinjavanje iskorištenih radioaktivnih izvora na Trgovsku goru.
Bojan Vipotnik - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VipotnikFoto: Ustupljena fotografija

Vipotnik je poručio da se neće odstupiti ni korak od prava da se zaštite interesi građana Srpske.

Dopremanje spremnika za zbrinjavanje iskorištenih radioaktivnih izvora na Trgovskoj gori još je jedan vid konstantnog pritiska nadležnog hrvatskog fonda ne samo na hrvatsku, nego i na javnost u Republici Srpskoj i BiH, ali i kršenje međunarodne konvencije i hrvatskih zakona, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Iz Ministarstva ističu da Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" na Trgovskoj gori još nema ni važeću prostorno-plansku dokumentaciju, ni završenu i odobrenu studiju uticaja na životnu sredinu, ni ekološku, niti građevinsku dozvolu.

U saopštenju se napominje da je Čerkezovac na Trgovskoj gori još samo preferencijalna lokacija i tek se sad vrše izmjene i dopune Prostornog plana Hrvatske, s ciljem da se Trgovska gora uplani kao trajna lokacija odlagališta radioaktivnog i istoršenog nuklearnog otpada.

- S obzirom na to da se radi o lokaciji koja je uz samu granicu, Ministarstvo će insistirati da se sprovede strateška procjena uticaja izmjena i dopuna Prostornog plana Hrvatske i iskoristiće sve raspoložive mehanizme koje pružaju ESPO konvencija i SEA protokol da ospori ovu lokaciju - naglašavaju iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo, kao Kontakt institucija za ESPO konvenciju i SEA protokol u ime BiH, odmah obavijestiti Sekretarijat ove konvencije i upozoriti na netransparentne postupke iz Hrvatske i izbjegavanje obaveza koje su prihvatili pristupajući međunarodnim konvencijama.

Iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu juče je saopšteno da je na lokaciju Čerkezovac, gdje je planirana izgradnja skladišta radioaktivnog otpada, dopremljen spremnik sa olovnom zaštitom, alat za manipulaciju i kapsule za zbrinjavanje iskorištenih izvora.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Čerkezovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.