latinica  ћирилица
23/04/2024 |  18:54 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

EVROPOL o hapšenjima u FBiH: Borba protiv "super kartela" (VIDEO)

EVROPOL je saopštio da je akcija SIPA, OBA i sarajevske policije u kojoj su uhapšene 23 osobe nastavak borbe protiv "super kartela", koji je kontrolisao trgovinu drogom u Evropi. Iako u Evropskoj policiji ne navode ime, mediji prenose da je policijska akcija usmjerena protiv lica koja blisko sarađuju sa vođom narko kartela Edinom Gačaninom. Uhapšeni su policijski zvaničnici u Federaciji, ali i osobe koje su bliske lideru stranke Narod i pravda Elmedinu Konakoviću. Istraga i saslušanje privedenih i dalje traje.
SIPA - Foto: RTRS
SIPAFoto: RTRS

Privođenja v.d. direktora Federalne uprave policije Vahidina Munjića i više policijskih zvaničnika, sarajevskih biznismena i drugih lica, pretresi njihovih stanova i poslovnih objekata zbog tijesnih veza sa vođom narkokartela Edinom Gačaninom zvanim Tito, uzdrmali su Federaciju.

SIPA im je blokirala račune i zamrznula stotine hiljada maraka. Sumnjive aktivnosti uhapšenih "provaljene" su preko kriptovanih aplikacija, a u akciji su učestvovali američki FBI, belgijska i francuska policija i EVROPOL.

- EVROPOL je podržao akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiov tzv. "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći dio evropske trgovine kokainom - navodi se u saopštenju.

Uhapšeni šef federalne Specijalne policije Mustafa Selmanović, kao i trojica pripadnika te jedinice koji se sumnjiče da su prije osam godina fizički obezbjeđivali Edina Gačanina u Sarajevu, za šta su, kako navode mediji, kasnije bogato nagrađeni, traže poligrafsko ispitivanje kako bi opovrgli navode Tužilaštva BiH.

- Među uhapšenim su visoki službenici policiskih agencija i institucija za prođenje zakona. Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašteni promet velikih količina opojnih droge, pranje novca i druga kaznena djela - naveo je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Privođenje sarajevskog biznismena Gorana Memije ustalasalo je političke strasti u Sarajevu s obzirom na to da je on prijatelj lidera stranke NiP Elmedina Konakovića koji je ovom prilikom negirao bilo kakve veze sa narko bosom Edinom Gačaninom, ali je stao u odbranu Memije.

- To mora doći do kraja, da se vidi da li je ministar inostranih poslova, da li je neki biznismen u kontaktu sa kartelima ili to pravosudna zajednica zajedno sa nekim od vaših kolega, reketeša "pakuje" priču zarad nekog interesa neke političke grupe - rekao je Konaković.

Rođeni Sarajlija, Edin Gačanin 2023. završio je na američkoj "crnoj" listi i smatra se jednim od najvećih svjetskih trgovaca drogom, a bavi se i pranjem novca.

Uhapšen je u novembru 2022. u Dubaiju, ali samo dva mjeseca kasnije pušten je uz kauciju. Policijske vlasti iz Evrope priznaju da ne znaju gdje se Gačanin nalazi.