latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:10 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Bećković: Nijemci oprostili sebi najstrašnije zločine nad Srbima

Akademik Matija Bećković rekao je da su Nijemci, koji zagovaraju donošenje rezolucije u UN kojom bi srpski narod proglasili genocidnim, sebi oprostili najstrašnije zločine nad Srbima.
Matija Bećković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Matija Bećković (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

On je naveo da Srbi koji su visili na Terazijama u Beogradu za vrijeme Drugog svjetskog rata 1941. godine, nikad nisu ni pomislili da će oni koji su ih objesili, taj narod zvati genocidnim.

Bećković je dodao da srpski narod nazivaju genocidnim oni koji su donosili rasne zakone o istrebljenju Srba, Јevreja, Roma.

- Zamislite da su Srbi na Brandenburškoj kapiji obesili dva Nijemca. Kako bi se oni pojavili pred očima svijeta i kako bi to Nijemci znali da zauvijek zapečate. A sebi su oprostili najstrašnije zločine od Kragujevca i Kraljeva do Banjice, a da ne nabrajamo Јasenovce, Јadovna, jame iz naše slavne i svete geografije, jamografije - rekao je Bećković.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici, uprkos protivljenju Republike Srpske, trebao bi se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom maja. Inicijativu za njeno usvajanje pokrenuo je bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano, bez odluke Predsjedništva BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.