latinica  ћирилица
25/04/2024 |  16:45 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Vlada Srpske izabrala devet projekata ukupne vrijednosti 161 miliona KM

Vlada Republike Srpske izabrala je danas devet projekata ukupne vrijednosti 161,6 miliona KM koji će biti kandidovani u aprilskom roku za finansiranje iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Projekti koji su predloženi za finansiranje su regulacija korita rijeke Križevice u Srebrenici, vrijednosti 11,5 miliona KM, zatim druga faza izgradnje i opremanje studentsko-đačkog doma u Vlasenici, vrijednosti 8,2 miliona, te izgradnja Srednjoškolskog centra u Istočnoj Ilidži vrijednosti 9,7 miliona KM - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje u saopštenju, predloženi su infrastrukturni projekti u Prijedoru vrijednosti 9,4 miliona KM, modernizacija sistema upravljanja otpadom u Gradišci vrijednosti 5,9 miliona KM, projekat rekonstrukcije, izgradnje i opremanje objekta četiri psihijatrijske ustanove u Srpskoj, čija je ukupna vrijednost 23,2 miliona KM.

U saopštenju se navodi, da osim ovof, predloženi su i projekti rekonstrukcije i rehabilitacije distributivne mreže sa zamjenom transformatora i opreme 35/10 kilovoltnih trafostanica, vrijednosti šest miliona KM, zatim sanacije i rekonstrukcije tunela "Križevići" vrijednosti 62,5 miliona KM, te rekonstrukcije tunela na putnoj mreži vrijednosti 25 miliona KM.

- Za finansiranje kod Saudijskog fonda konkuriše dva puta godišnje, kao i da su 16. februara svim ministarstvima, jedinicama lokalnih samouprava, te drugim javnim preduzećima, ustanovama ili javnim organizacijama dostavljene su smjernice za apliciranje projekata. Do naznačenog roka primljeno je ukupno 77 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 2,5 milijarde KM - dodaje se u saopštenju.

Ističu da su dostavljena 44 projektna prijedloga, za koje je aplicirano u vrijednosti 2,2 milijarde KM, a odabrana su četiri projekta ukupne vrijednosti 116,9 miliona KM.

- Posmatrajući strukturu dostavljenih aplikacija, najviše vrijednosti su iz sektora energetike 945 miliona KM i saobraćaja milion KM. Dostavljena su 33 projektna prijedloga, za koje se apliciralo u vrijednosti od 264 miliona KM, a izvršen je odabir pet projekata ukupne vrijednosti 44,8 miliona KM - navodi se u saopštenju.