latinica  ћирилица
26/04/2024 |  15:37 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

U okviru "Banjalučkog proljeća" pokazna vježba pružanja pomoći u slučaju nesreće (VIDEO)

Banjalučko proljeće misli i o zdravlju. Instruktori Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja i volonteri Crvenog krsta u sklopu manifstacije "Banjalučko proljeće" organizovali su pokaznu vježbu pružanja pomoći u slučaju nesreće. Na terenu su slikovito pokoazali kako reagovati i pružiti pomoć u slučaju pada sa motora, bicikla ili sudaru automobila.
Pokazna vježba banjalučkog Doma zdravlja - Foto: RTRS
Pokazna vježba banjalučkog Doma zdravljaFoto: RTRS

Cilj preventivnih aktivnosti je da se simulacijom nesreća, koje se dešavaju u saobraćaju, na vjerodostojan način prikaže kako zbrinuti povrijeđenog.

Volonteri Crvenog krsta, radnici Doma zdravlja u saradnji sa policijom i vatogascima na Trgu Krajine pokazali su nekoliko scenarija najčešćih saobraćajnih nesreća.

- Upravo znanja iz te oblasti omogućavaju da smanjimo invaliditet i mortalitet tj. smrtnost kod pacijenata koji su traumatizovani i mi smo ovdje napravili nekoliko situacija. Јedna od njih je pad sa bicikla, druga osoba provrijeđena koja je bicikl vozila brzo, i imamo situaciju sa povrijeđenim motoristom. Tu ćemo pokazati skidanje kacige, ali tu je i treći scenario koji se odnosi na povredu trudnice u automobilu i izvlačenje djeteta iz sjedalice - pojasnila je Renata Hadžić, specijalista urgentne medicine službe hitne medicinske pomoći.

Saobraćajne nesreće imaju visoku stopu smrtnosti, invaliditeta kao i psihičkih i fizičkih trauma.

Banjalučanin Zoran Vujin napravio je veliku grešku, nije vezao sigurnosni pojas, i to ga je koštalo doživotnog invaliditeta.

- Јa sam pogriješio tako što nisam vezao sigurnosni pojas i kada se dogodila saobraćajna nezgoda povrijedio sam kičmu i ostao u kolicima. Veoma je važno da se poštuju saobraćajni propisi - poručio je Vujin.

Alkohol, ali i poruka ili poziv na mobilnom telefonu, nisu važnje od života.

Policijske sirene, kao i sirene hitne pomoći čujemo svaki dan, a zdravstveni radnici kažu da je broj saobraćajnih nesreća u porastu, posebno u ljetnjim mejsecima.

Zato je poruka jasna, poštujmo saobraćajne propise.