latinica  ћирилица
26/04/2024 |  17:52 ⇒ 27/04/2024 | 07:54 | Autor: RTRS

Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici - dokaz da oni koji su napravili nacrt nemaju sigurnu većinu (VIDEO)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija neće raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici 2. maja, kako je bilo planirano. Novi datum rasprave o Rezoluciji još nije poznat, a zvaničan razlog odgađanja jeste dodatno usaglašavanje teksta rezolucije. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je odgađanje sjednice uspjeh političkih predstavnika Srba.
GS UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija) -
GS UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija)

Ipak, oni koji zagovaraju rezoluciju, prije svih Njemačka, ne sjede skrštenih ruku, upozorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drugi put u nekoliko dana rasprava o Rezoluciji o Srebrenici se odgađa. Nakon što je sa 27. aprila pomjerena za 2. maj, iz Njujorka je potvrđeno da se ni tog datuma rezolucija neće naći pred Generalnom skupštinom UN. Potvrda je stigla i od inicijatora rezolucije, Zlatka Lagumdžije. Zvaničan razlog novog odgađanja jeste dodatno usaglašavanje teksta same rezolucije. Nezvanično, spominje se nesigurnost u dovoljan broj glasova onih koji bi podržali rezoluciju. Kako god, kriza očigledno postoji, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik.

-  Očigledno je da su i napori srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, kao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i nas koji smo na tim pitanjima radili, uspjeli, jer smo nekima objasnili da bi to bio veći problem, nego bilo kakvo rješenje - navodi Dodik.

Vučić kaže da zagovarači rezolucije iz štaba u Beču vrše pritisak na brojne članice UN. Ističe da mnoge zemlje i koje bi podržale rezoluciju, svjesne su da je glasanje stvar geopolitičkih odnosa, bez ikakve veze sa međunarodnim pravom i pravdom.

- Ako su danas u Beču Amerikanci, Nijemci i ostali brojali svoje glasove, a sastali su se sjeli, brojali, radili sve ono što mi radimo, radili kampanju i broje glasove. Protiv jedne male Srbije. Stavili 193 zemlje, odnosno 190 zemalja koje imaju pravo glasa. Brojali, računali i onda lista za pritisak. I to su oni danas radili iz Beča - dodaje Vučić.

Da li se kolovođa čitave kampanje i glavni sponzor Lagumdžijine rezolucije, Njemačka, preračunala u prostoj matematici?

- To se nikako ne može drugačije kvalifikovati nego kao dio uspjeha angažovanja Beograda prije svega a zatim i Banjaluke vezano za ovu temu. I ja bih rekao jedna vrsta prestrojavanja na zapadu kako bi se izbjegle štetne posljedice, bilo da rezolucija ne prođe, bilo da glasanje bude negativo po bilo kom osnovu za njih - navodi bivši diplomata Zoran Milivojević.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Milovan Drecun dodao je da se čini da oni koji su napravili nacrt rezolucije sa namjerom da ona bude usvojena na Generalnoj skupštini, nemaju baš tako sigurnu većinu koja bi im garantovala da će rezolucija biti usvojena. 

Nakon što se lider Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković usprotivio odluci te države da kosponzorira Rezoluciju o Srebrenici, protiv njega su predstavnici bošnjačkih partija podnijeli krivičnu prijavu.

- Ona će biti samo podloga za novi razdor i novu svađu naroda u regionu i međunarodna zajednica po svim procjenama na neki način stimulira neko novo nerazumijevanje, da ne budem grublje shvaćen, neku novu nestabilnost - napominje Stoilković.

Novi termin kada bi se pred Generalnom skupštinom UN trebalo raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici još nije poznat. Neformalno, licitira se sa datumima između 7. i 12. maja. Osim ako im se i tada računica ne bude poklapala sa političkim planovima.