latinica  ћирилица
28/04/2024 |  11:31 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Ćeranić: Istupi Rame Isaka sve radikalniji i postaju prijetnja po bezbjednost

Istupi ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka sve su radikalniji, uznemiravaju javnost i postaju prijetnja po bezbjednost BiH, izjavio je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Komentarišući skup "Domovina te zove" koji je na Smetovima kod Zenice organizovao Isak, a na kojem su se mogle vidjeti ratne zastave tzv. Armije BiH, kao i zastave Isakove političke partije, Ćeranić je istakao da od riječi sve polazi.

Ćeranić je naglasio da, umjesto da svojim izjavama doprinosi stabilnosti i javnom redu i miru i bezbjednosti građana, Isak se ponaša kao da je u jeku predizborne kampanje gdje je najvažnije kod birača ostvariti političke poene po bilo koju cijenu, čak i ovakvim ratnohuškačkim izjavama.

- Neki incidenti ako bi uslijedili ili ne daj Bože neki negativan razvoj događaja, onda ne mogu biti izuzeti od odgovornosti oni koji su dosipali ulje na vatru, dizali etničke tenzije, a pogotovo što funkcija minstra unutrašnjih poslova iziskuje sasvim drugačije izjave i ponašanje - napomenuo je Ćeranić.

On je istakao da iz Republike Srpske niko ne poziva na rat i ne šalje radikalne, prijeteće i uznemiravajuće poruke.

Ćeranić je rekao da razumije zašto se u izbornoj godini pojedini političari ne ponašaju shodno visokim dužnostima na kojima su, nego kratkoročnim političkim planovima i ambicijama, ali i da isto tako postoje važniji i viši ciljevi kao što su mir, bezbjednost i stabilnost.

Ukazao je da je poražavajuće da je na skupu kod Zenice bio veliki broj mladih ljudi koji su nosili ratne zastave zv. Armije BiH i mnoge podsjećali na izgubljene žrtve u proteklom ratu.

- Ono što je u Dejtonskom sporazumu nazvano tragičnim sukobom kod nas se predstavlja kao nešto što bi trebalo da se ponovi, kao drugo poluvrijeme po riječima /presjednika SDA/ Bakira Izetbegovića i sve to nije dobro. Ratni generali koji bi da završe ono što nisu uspjeli u ratu, da realizuju ratne ciljeve, zaista su nemilosrdni, jer se i to ne može realizovati bez patnje i žrtava upravo tih mladih - smatra Ćeranić.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je već reagovala nakon što je Isak priredio doček ljudima iz specijalne jedinice i direktoru Federalne uprave policije nakon oslobađanja iz pritvora, nakon što su uhapšeni u akciji "Blek taj dva", te da se nada da bi trebalo da ponovo reaguju nakon njegovih istupa i izjava o rovovima.

Ćeranić je upitao protiv koga će to da se bori Ramo Isak, da li protiv Tužilaštva i Suda BiH koji vode postupak protiv njegovih najbližih saradnika.

- Prema tome, umjesto da se kritički osvrne na rad Ministarstva i uloge pojedinaca u Ministarstvu koje zastupa, Ramo Isak izlazi na sasvim drugi teren koji je svima u BiH dobro poznat, a to je teren ratnohuškačkih izjava i priprema za nešto što vjerujem niko u BiH ne želi, ni mladi, niti penzioneri. Toliko je povika i kritika na vlast da mladi odlaze, a takvim porukama koje su se čule na Smetovima odlazak mladih biće samo ubrzan - naveo je Ćeranić, te zaključio da Isak zaslužuje svaku javnu kritiku.