latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:47 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Konaković izvrijeđao Vučića, najavio reviziju tužbe i ratnu odštetu od Srbije

Dok iz Sarajeva danima ponavljaju da se rezolucijom o Srebrenici ne namjerava osuditi čitav srpski narod i da je riječ o kolektivnom sjećanju, na površinu izvire ono na šta upozoravaju srpski predstavnici, između ostalog i namjera traženja ratne štete od Srbije. Tako je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković danas najavio da će tražiti isplatu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

- Pošto je /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić ovakav, mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja - rekao je Konaković za N1.

Komentarišući stav izraelskog ambasadora u Srbiji koji je rekao da se u Srebrenici nije dogodio genocid, Konaković je rekao da je "priča o rezoluciji osvijetlila u pravom svjetlu i ambasadora, ali i Srbiju posebno".

- Mislim da smo Vučića izvukli iz brloga u kojem se on pretvarao, svijetu nudio i prodavao da je neki proevropski i veliki svjetski čovjek, a on je zaista ruski proksi jednako kao i /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik - rekao je Konaković.

On je najavio da će u ponedjeljak poslati protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Izraela.

- Adekvatno ćemo odgovoriti na negiranje genocida - rekao je Konaković.

Govoreći o najavljenom obraćanju srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN u utorak, Konaković je rekao da "Rusija pokušava osigurati obraćanje Cvijanovićeve".

- Time se potvrđuje ono što intenzivno govorimo nekoliko mjeseci da je Republika Srpska, njen lider i Cvijanović istureno krilo Rusije. Ponoviću onaj prvi dio jer ga smatram važnim dijelom priče, i Vučić se napokon pokazao u tom pravom svjetlu. Ti ljudi ni u svojoj kući ne mogu objasniti zašto su ovoliko energije uložili kako bi branili usvajanje rezolucije koja kaže da ćemo se sjetiti šta se desilo 11. jula u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Svijet će taj datum obilježiti sa pijatetom prema žrtvama i zabranjeno je dalje negirati genocid. Vučić, Dodik, Cvijanović i svi njima slični bore se svim silama da se genocid i dalje može negirati. Dakle, njeno obraćanje ne vjerujem da će promijeniti nešto što je izvjesno i realno. Naravno da Srbija kroz Rusiju i neke zemlje ima veliku podršku da se rezolucija ne usvoji, ali mislim da će slobodnomisleći svijet još jednom poslati poruku da se takve stvari ne zaboravljaju i ne dozvoljavaju - rekao je Konaković.

On je poručio Vučiću da je "napravio `adn D` od ove rezolucije kao da će se njenim usvajanjem nešto promijeniti".

- Ništa se neće promijeniti, mi ćemo uložiti sve napore da istinu o Srebrenici promovišemo na svakom mogućem mjestu. Ovakva Srbija zaslužuje naš prezir. Ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje. Mi smo godinu dana odlazili, razgovarali, nudili dijalog, a dobili smo od njih moralni šamar u pokušaju da se rezolucija zaustavi. Bez obzira na epilog glasanja o rezoluciji koja ne pravi pretpostavku, kako Vučić laže svjetsku javnost, za ratnu odštetu, ali pošto je on ovakav mi ćemo na sve druge načine i dalje tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Zaista ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja - rekao je Konaković.