latinica  ћирилица
30/04/2024 |  12:52 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

"Obraćanje Cvijanovićeve Savjetu bezbjednosti UN prilika da se čuje stvarno stanje"

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić upozorio je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN budućim generacijama uništilo odnose među narodima u BiH i istakao da će današnje obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH Savjetu bezbjednosti Željke Cvijanović omogućiti da se predoče stvarne posljedice njenog eventualnog usvajanja.
UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija) -
UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija)

Ćosić je u izjavi medijima u Istočnom Sarajevu rekao da je obraćanje Cvijanovićeve pobjeda Rusije, koja je kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN tražila sjednicu povodom predložene rezolucije.

- Ovo je pobjeda naših prijatelja i ako imate takvog prijatelja koji traži sjednicu Savjeta bezbjednosti, u kojem postoji mogućnost dogovaranja i odlučivanja, i obraćanje srpskog člana Predsjedništva koji je dio kolektivnog organa odlučivanja u BiH pokazuje koliko smo im značajni, jedna mala Republika Srpska koja gaji ogromno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom - istakao je Ćosić.

On je naveo da je obraćanje Cvijanovićeve prilika da se na adekvatan način prenese stvarno stanje u BiH i reperkusije koje može donijeti usvajanje ove rezulucije.

- A posljedice su udaljavanje naroda, nemogućnost života jer bi ta etiketa "genocidni" bila korištena na svaki mogući način -  konstatovao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva odbacio je tvrdnje da toga neće biti, ističući da bi to, s obzirom kako funkcioniše bošnjački politički establišment i kako se to prenosi na običan bošnjački narod, generacijama uništilo odnose među narodima u BiH.

- Ono što je dobro jeste da će se čuti glas Republike Srpske i siguran sam da taj glas ni na koji način neeće biti kao glas Zlatka Lagumdžije. Znam da Cvijanovićeva nijednog trenutka neće favorizovati Srbe i pričati o lošim Bošnjacima, to će biti samo oslikavanje realnog stanja u BiH i ona će govoriti o mogućnoj budućnosti u BiH - zaključio je Ćosić.