latinica  ћирилица
02/05/2024 |  17:46 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen UN: Vlada Srpske upozorila - usvajanje rezolucije izazvalo bi sukobe (VIDEO)

Nakon brojnih konsultacija i odgađanja, finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici, upućen je u Generalnu skupštinu UN-a. Potvrdio je to i Zlatko Lagumdžija. U Savjetu bezbjednosti je i Izvještaj Vlade Republike Srpske u kojem se upozorava da bi usvajanje ove rezolucije ugrozilo poslijeratni proces pomirenja i izazvalo unutrašnje sukobe. Iz Savjeta bezbjednosti UN stigla je potvrda da će redovna polugodišnja debata o situaciji u BiH biti održana 15. maja.
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: EPA/MATT CAMPBELL) -
Zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: EPA/MATT CAMPBELL)

- Nakon više krugova konsultacija, finalni prijedlog rezolucije o Srebrenici upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN i svim stalnim misijama - naveo je Zlatko Lagumdžija na Iksu. U objavi ne precizira s kim se konsultovao. U sedam tačaka izenseni su zahtjevi Bošnjaka, među njima da se 11. jul proglasi Međunarodnim danom genocida, te poziv na nastavak procesuiranja onih, kako navode, koji tek treba da se suoče sa pravdom.

- Osuđuje se bez rezerve svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa - stoji u tački 2. finalnog teksta rezolucije.

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN izazvalo bi unutrašnje sukobe, upozorava se u izvještaju Vlade Srpske dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN-a. Ističe se da je rezolucija isključivo antisrpski dokument, sačinjen da prikaže samo bošnjačke žrtve, zanemarujući stotine srpske djece, žena i staraca koji su namjerno mučeni i ubijeni od starne muslimanske vojske.

- Usvajanje rezolucije značilo bi nagrađivanje nedisciplinovanog ambasadora BiH pri UN za nepoštovanje Ustava, lažno iznošenje stavova BiH i doprinos daljem uništavanju ustavnog poretka BiH. Za Republiku Srpsku je krajnje neprihvatljivo pokretanje ovakve antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN koja ima destabilizirajuće nastojanje da delegitimiše i vjerovatno ukine Srpsku - navodi se u izvještaju Vlade Srpske.

Da se iza rezolucije krije nimalo benigna namjera, ukazala je prije dva dana srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović u Savjetu bezbjednosti UN-a. Podsjetila je na izjavu Frensisa Bojla, pravnog savjetnika bošnjačkih političkih lidera, od prije samo sedam dana.

- Bojl je izjavio da nakon donošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, sve takozvane "probosanske snage" moraju da se ujedine da to iskoristite za ukidanje Republike Srpske. Ova opasna izjava, nažalost, odražava preovlađujuću namjeru mnogih bošnjačkih političkih lidera i jasno pokazuje da je predložena rezolucija destabilizujuća za mir i stabilnost u BiH - navela je Cvijanovićeva u UN-u.

Predložena rezolucija ignoriše i karakter sukoba u BiH i zločine počinjene nad druga dva naroda, poručuju iz Republičkog centra za istraživanje rata. Ističu da se rezolucija svodi samo na Srebrenicu i Bošnjake, a sporni dokument osmišljen je kao krajnji rezultat rada suda u Hagu.

- Naravno da to najveću štetu nanosi srpskom narodu zato što su zločini nad Srbima samo djelimično procesuirani i to pred sudom BiH koji, kako vidimo iz ove rezolucije, je aposlutno nebitan u tom svemu jer sve počinje i završava se sa Haškim tribunalom.  Na ovakav način svešćemo cjelokupne događaje samo na ono što se desilo u julu 1995. godine. u Srebrenici - rekao je Viktor Nuždić, v.d. direktora direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Palamentarne skupštne BiH Radovan Kovačević naglasio je danas da "sramna rezolucija o Srebrenici", ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UM, neće imati apsoluto nikakvu težinu i značaj u Bosni i Hercegovini i da je i niko neće prihvatiti zato što je protiv interesa cijele BiH.

- Rezolucija o Srberenici je jedna tempirana bomba, jedan kineski zid, koji će umesto da približi konstitutivne narode, dovesti do toga da se oni u potpunosti udalje i stvoriti sitauciju u kojoj neće biti moguće funkcionisanje BiH - istakao je Kovačević.

Savjet bezbjednosti UN održaće redovnu polugodišnju debatu o situaciji u BiH 15. maja, navedeno je u zvaničnom rasporedu Savjeta za ovaj mjesec. Za sada nije objavljen dnevni red.