latinica  ћирилица
08/05/2024 |  09:00 | Autor: SRNA

Latinović: Pobjeda iz 1945. godine mora imati zasluženo mjesto u kulturi sjećanja

Drugi svjetski rat bio je stradalničko i herojsko doba srpske istorije, a pobjeda izvojevana 1945. godine mora imati zasluženo mjesto u kulturi sjećanja u Republici Srpskoj, izjavio je Srni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović.
Goran Latinović - Foto: RTRS
Goran LatinovićFoto: RTRS

- Svijest o pobjedama u oslobodilačkim ratovima koje smo vodili u 20. vijeku od izuzetnog je značaja za izgradnju budućnosti Republike Srpske. Srpska se mora oduprijeti svim pokušajima ideološki motivisane revizije istorije u savremenom svijetu - rekao je Latinović.

On je istakao da među narodima koji treba da slave Dan pobjede nad fašizmom posebno mjesto imaju Srbi, koji su činili oko 65 odsto ukupnih partizanskih gubitaka u Јugoslaviji i oko 78 odsto partizanskih gubitaka sa teritorije BiH, iako su činili 44 odsto njenog prijeratnog stanovništva.

Latinović je rekao da se ovakvom statistikom ne mogu pohvaliti drugi narodi u BiH, koji su velikom većinom bili u oružanim snagama Nezavisne Države Hrvatske.

- Pojedini njihovi politički predstavnici licemjerno se hvale svojim navodnim antifašizmom i besramno prisvajaju herojsku borbu srpskog naroda kao borbu svog naroda - ocijenio je Latinović.

Prema njegovim riječima, muslimansko stanovništvo činilo je oko 31 odsto ukupnog stanovništva BiH, a učestvovalo je u partizanskim gubicima sa svega 16 odsto, dok je Hrvata sa ostalim rimokatolicima bilo oko 23 odsto u BiH, a činili su svega pet odsto partizanskih gubitaka.

On je podsjetio da je dolaskom Adolfa Hitlera i nacista na vlast u Njemačkoj 1933. započelo rušenje evropskog i svjetskog poretka uspostavljenog nakon Velikog rata /1914–1918/.

- Ta agresivna politika dovela je 1939. godine do novog oružanog sukoba u Evropi. Rat je eskalirao napadom Njemačke i njenih saveznica na Sovjetski Savez 1941, čime je otvoren Istočni front - najveće i najznačajnije ratište Drugog svjetskog rata, na kojem su vođene bitke kolosalnih razmjera i gdje je poraženo najveće zlo u dotadašnjoj ljudskoj istoriji - naglasio je Latinović.

Latinović je istakao da je istorijska zasluga ruskog naroda što je svojom hrabrošću i istrajnošću donio slobodu porobljenoj Evropi i zaustavio njeno dalje stradanje, zbog čega je 9. maj 1945. jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovječanstva.

On je rekao da, ipak, sjedoči da države EU, usljed snažno prisutne rusofobije, vrše reviziju istorije, pokušavajući da umanje značaj ruskih pobjeda u Drugom svjetskom ratu, odnosno pokušavajući da predstave Crvenu armiju kao okupatora jednog dijela Evrope, a ne kao oružanu silu koja je donijela slobodu.

- To navodi na zaključak da fašizam nije trajno poražen 1945. godine i da pojedini krugovi moći u EU baštine ideologiju zla, koja je donijela smrt milionima ljudi - smatra Latinović.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.