latinica  ћирилица
10/05/2024 |  08:33 ⇒ 09:24 | Autor: RTRS

Miletić: Kina daje punu podršku srpskom narodu (VIDEO)

Posjeta kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji nije samo ekonomska nego preteže i u političkom smislu, izjavio je predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Si Đinping i Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs) -
Si Đinping i Aleksandar Vučić (foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs)

Miletić je naglasio da je Kina vrlo jasno rekla kako gleda Srbiju i interese srpskog naroda u regionu, kao i da će se principijelno odnositi prema pitanjima Srbije na međunarodnom planu.

- Kina daje punu podršku srpskom narodu, čak i kad je u pitanju Republika Srpska i srpski narod u BiH gdje pojedine države žele da ga obilježe kao genocidan narod. Ne samo da nismo genocidni nego se vidi da  je u pitanju zavjera čiji je cilj da onemogući dalji rast srpske države, da se zabije klin u odnose Srba i Bošnjaka kako nikad ne bi bilo mira - istakao je Miletić.

Miletić je poručio da je srpski narod za razvoj i budućnost.

- Nema sloge bez razumijevanja. Moramo da sarađujemo, a stranim faktorima više odgovara da se mi svađamo. Prošlo je to vrijeme naivnosti naših ljudi, moramo zajedništvom da pokažemo snagu - rekao je Miletić. 

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine Miletić je naveo da je povjerenje nenarušivo.

- Prvi put je rečeno da je Srbija glavni oslonac u jugoistočnoj Evropi za Kinu. Rezulati saradnje su plodni, a ona će ubuduće biti još čvršća i plodonosnija, ne samo u interesu Srbije nego i cijelog regiona - rekao je Miletić.

Miletić smatra da Evropska unija nema šta da prigovori toj saradnji.

- To je logičan potez Srbije kad se vide pritisci na naš narod. Saradnja Srbije i Kine je bez ikakve mrlje, od obostranog interesa, zasnovana na međunarodnom pravu i prosto ne mogu da nađu neku zamjerku. Srbija je pružila ruku i prema SAD i EU, ali nema namjeru da radi u korist svoje štete. Podrška Kine je višedimenzionalna. U ekonomiji imamo sjajne rezultate, izuzetan rast izvoza - poručio je Miletić.