latinica  ћирилица
10/05/2024 |  09:26 ⇒ 09:27 | Autor: RTS

Pola vijeka od gradnje pruge Beograd-Bar, nekadašnji akcijaši vozom krenuli ka Prijepolju

Nekadašnji akcijaši, graditelji pruge Beograd-Bar krenuli su brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne željezničke stanice Beograd u Prokopu ka Prijepolju, obilježavajući na taj način jubilarnu 50. godišnjicu od početka gradnje ove pruge.
Voz (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Voz (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, obraćajući se nekadašnjim akcijašima, rekao je da društvo nikada neće zaboraviti ono što su brigadiri uradili i naveo da se sada rekonstruiše pruga koju su gradili.

- Rekonstruisali smo dio od Beograda do Valjeva, a u narednih godinu dana počećemo da rekonstruišemo deo od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Goro - istakao je Vesić.

Predsednik urduženja ORA Beograd-Bar Velizar Popović rekao je da se ovim putem želi postići da se ne zaboravi epopeja dobrovoljnog omladinskog rada.

- Radujemo se obnavljanju željezničkog saobraćaja, izgradnji brzih pruga, kao i obnovi pruge Beograd-Bar - istakao je Popović.

ORA Beograd-Bar odlikovala je ministra Vesića zlatnom značkom ove akcije.

Spomen ploča u čast akcijaša

Planom obeležavanja jubileja je predviđeno da brigadire na stanici u Branešcima dočeka predsjednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, nakon čega će biti postavljena spomen-ploča u čast akcijaša sa teritorije ove opštine koji su učestvovali u izgradnji pruge.

Voz će, potom, nastaviti ka Prijepolju, gdje će u Domu kulture biti održana Svečana akademija "Čelična magistrala srca" i izložba "Pruga snova".

Pruga Beograd-Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je učestvovala i omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju "Beograd-Bar".

Tokom petogodišnjeg trajanja akcije, radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

Izgradnja pruge Beograd-Bar bila je najveći građevinski poduhvat te vrste u Evropi, a prugu je svečano otvorio predsjednik tadašnje SFRЈ Јosip Broz Tito trodnevnim putovanjem od Beograda do Bara 30. maja 1976. godine.