latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: SRNA

Đurić: Zahvalnost Moskvi za podršku u međunarodnim organizacijama

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić zahvalio je danas ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Bocan-Harčenku za rusku podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama i razumijevanju za izazove sa kojima se Beograd suočava.
Marko Đurić (Foto:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Marko Đurić (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC)

Đurić je Bocan-Harčenka informisao o spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Srbije, izrazivši očekivanje da će odnosi dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uzajamnog poštovanja i strateškog partnerstva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je rekao da će nastaviti da vodi slobodarsku i samostalnu spoljnu politiku zaštite vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije, koja će birati sama svoje partnere i koristiti sve dostupne šanse za ekonomski i demokratski razvoj.

Đurić je naglasio privrženost Srbije međunarodnom pravu i duhu istinskog multilateralizma, zasnovanog na Povelji UN i Helsinškoj povelji.

- Srbija će nastaviti da bude strateški opredeljena za punopravno članstvo u EU, ali će istovremeno nastaviti da neguje tradicionalna prijateljstva i partnerstva i da unapređuje odnose sa onima sa kojima u prošlosti nije uvek skladno sarađivala - rekao je Đurić, koji je Bocan-Harčenku čestitao Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.