latinica  ћирилица
10/05/2024 |  15:25 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Petković: Beograd će nastaviti da insistira na formiranju ZSO

Beograd će nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština /ZSO/, jer ona predstavlja preduslov za obezbjeđivanje individualnih i kolektivnih prava Srba, odnosno za opstanak srpskog naroda na Kosmetu, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa ambasadorima Kvinte i EU u Srbiji.
Petar Petković na sastanku sa zemljama Kvinte ( FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ bg) -
Petar Petković na sastanku sa zemljama Kvinte ( FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM/ bg)

Petković je istakao da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU može da predstavlja dobru osnovu za nastavak razgovora i dogovora o konačnom statutu te zajednice.

Na sastanku je bilo riječi o o predstojećoj novoj rundi dijaloga u Briselu sljedeće nedelje na kojoj će glavna tema ponovo biti jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković i eksperti iz beogradskog pregovaračkog tima razgovarali su sa diplomatama pronalaženju načina za prevazilaženja krize i humanitarne katastrofe koju je ova odluka Prištine izazvala.

On je istakao spremnost Beograda od samog početka ovog procesa da se nađe kompromisno, održivo i prihvatljivo rješenje, ali da druga strana sve vrijeme postavlja nemoguće uslove i prepreke s ciljem da se kompromis ne postigne i kriza dodatno produbi.

Petković je naveo da se pitanje upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji mora što hitnije riješiti, jer odluka o ukidanju njegove upotrebe ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

- Sva odgovornost za rješavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize - istakao je Petković.

On je sagovornicima skrenuo pažnju i na svakodnevni teror i fizičko i institucionalno nasilje koje nad srpskim narodom u Pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija.

Petković je ukazao na do sada više od 500 etnički motivisanih incidenata od dolaska Kurtija na vlast, što jasno pokazuje u koliko teškoj situaciji se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji.

Kao primjer, Petković je naveo i najnoviju odluku lažnog Kurtijevog gradonačelnika u opštini Leposavić da Srbima zabrani isticanje i upotrebu zastava prilikom obilježavanja slave ove gradske opštine i velike slave Svetog Vasilija Ostroškog u nedelju, 12. maja.

- Beograd će nastaviti da čuva bezbjednost i opstanak Srba u Pokrajini, ostajući opredeljen za konstruktivan dijalog i kompromis, kao jedino sredstvo putem koga se mogu stvoriti uslovi za trajnu stabilnost i prosperitet na Kosovu i Metohiji i Zapadnom Balkanu, u cijelini - istakao je Petković.