latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:58 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Banjaluka: Uručena prva rješenja za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze (VIDEO)

Uručena su prva rješenja korisnicima novčane podrške za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, na području grada Banjaluka. Rješenja se odnose na mlade, oboljele od dijabetesa tipa 1, od 18 do 26 godina i trudnice.
Banjaluka- Besplatni senzori za mjerenje šećera - Foto: RTRS
Banjaluka- Besplatni senzori za mjerenje šećeraFoto: RTRS

Banjalučanka Katarina Simić kaže da im ova podrška mnogo znači, jer dnevno i do 10 puta ubodom iglice u prst, mjere nivo šećera u krvi.

- Taj senzor nam omogućava da kontiruirano mjerimo i imamo uvid u naše vrijednosti šećara u krvi. To nam neizmjerno znači. Olakšava nam život, školovanje, posao, privatni i društveni život - ističe Simićeva.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 ističu da će nabavka senzora poboljšati kvalitet života, svih koji žive sa ovom bolesti.

Nabavka novih senzora predstavlja i veliku olakšicu za kućni budžet, poručuje gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Aparati koji na mjesečnom nivou mjere radovno visinu glukoze koštaju gotovo 300 KM. Ako uzmemo ti da se mjere dva različita šećera jedan je oko 65-60 evra , kada to sve presaverete mjesečno iznosi 300 KM - dodaje Stanivuković.

Iz Gradske uprave Banjaluka najavljuju da će uskoro podršku dobiti i oni koji su kao djeca oboljeli od dijabetesa tipa 1, bez starosnog ograničenja.