latinica  ћирилица
15/05/2024 |  18:02 ⇒ 21:43 | Autor: RTRS

Marfi: SAD neće stajati po strani

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da SAD neće stajati po strani i dozvoliti da BiH uđe u neki novi sukob.
Majkl Marfi - Foto: SRNA
Majkl MarfiFoto: SRNA

- Podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, to je naš interes i naša namjera je da ga branimo - rekao je Marfi za N1.

On je optužio predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za secesionističku politiku.

- Retorika koja je zaista zadrta, kometnari da "ne želi disati isti vazduh kao Bošnjacima", to mora zabrinuti svakoga, zabrinuti međunarodnu zajednicu. Moja vlada je komentarisala to u našoj obavještajnoj procjeni koliko Dodik predstavlja prijetnju BiH i njenoj budućnosti. Shvatam zašto su ljudi zabrinuti kada političari ubrizgaju takvu zapaljivu retoriku i mržnju u politički sistem i tijelo i tkivo bh. društva. To je užasno neodgovorno i destablizujuće. Politika moje vlade o svemu ovome je jasna - mi čvrsto podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Mi želimo da se BiH integriše u evroatlantske institucije - rekao je Marfi.

On je rekao da je da su Sjedinjene Američke Države spremne da reaguju kada se ti interesi ugroze.

- Koristili smo sankcije da držimo pojedince odgovornim za to ponašanje i to ćemo nastaviti. I jasni smo bili i to ostaje naša politika da se nećemo suzdržavati kada je riječ o Dodiku i bilo kojem političaru koji gura zemlju ka sukobu. To nije u interesu SAD i nećemo dozvoliti da se desi - istakao je Marfi.

On je rekao da će SAD nastaviti da podržava čvrsto prisustvo EUFOR-a koje ima kapacitete da brani Dejtonski mirovini sporazum i osigura bezbjedno okruženje.

- Kao što je rekao generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg jasno - nećemo omogućiti da se stvori sigurnosni vakuum u BiH, NATO to neće dozvoliti, SAD to neće dozvoliti. Neću ulaziti u hipotetičke razgovore, ali naša politika je čvrsta i jasna. To je slučaj posljednjih 30 godina, podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH, to je naš interes i naša je namjera braniti ga - rekao je Marfi.