latinica  ћирилица
15/05/2024 |  18:24 ⇒ 16/05/2024 | 06:59 | Autor: RTRS

SB UN o BiH: Obratili se Šmit i Bećirović, Rusija i Kina ukazali na opasnost intervencionizma (VIDEO)

U Njujorku je održana redovna polugodišnja debata Savjeta bezbjednosti UN o BiH.
Savjet bezbjednosti UN (foto: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: screenshot - youtube.com/unitednations)

Na sjednici se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, iako njegovo obraćanje nije usaglašeno u Predsjedništvu.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović prethodno je informisala Savjet bezbjednosti da se Bećirović obraća u ličnom svojstvu, a ne u ime Predsjedništva, niti u ime svih u BiH.

Bećirović je u obraćanju podržao Kristijana Šmita, optuživši vlasti Republike Srpske za nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i potkopavanjae suvereniteta i integriteta BiH.

Na sjednici se obratio i Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Predstavljajući svoj "izvještaj", iskoristio je priliku da optuži Republiku Srpsku i njenu vlast za podrivanje Dejtonskog sporazuma.

Ambasadori Rusije i Kine u UN ukazali su na sve opasnosti protivustavnog djelovanja Šmita i stranog intervencionizma.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja istakao je da Šmit nema mandat za djelovanje kao visoki predstavnik i da nema pravo da se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Nebenzja je rekao da se obraćanjem Šmita u SB diskredituje ovo tijelo UN, dodajući da on predstavlja sliku o BiH na subjektivan način.

Kineski ambasador u Savjetu bezbjednosti UN Geng Šuang poručio je da bi o BiH trebalo da odlučuju predstavnici tri naroda. On je istakao da najavljena rezolucija o Srebrenici nije u skladu sa retorikom održavanja mira i stabilnosti u regionu.

Vršilac dužnosti zamjenika stalnog predstavnika Srbije pri UN Saša Mart ukazao je da je nacrt rezolucije o Srebrenici podnio stalni izaslanik BiH Zlatko Lagumdžija, bez odluke Predsjedništva BiH, te upozorio da će ova incijativa koja ima političke ciljeve jedne strane produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja.

Stalni izaslanik Hrvatske pri UN Ivan Šimonović rekao je da je BiH ostvarila značajan napredak na putu ka EU i Zagreb se nada da će taj zamah biti očuvan.

Ambasador EU pri UN Stavros Lembrinidis izrazio je u ime evropskog bloka zabrinutost zbog inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske i optužio vlasti Srpske da se "bore protiv evropskog puta BiH".

Zamjenik ambasadora SAD u UN Robert Vud rekao je da je stabilnost BiH ključna za sprečavanje sukoba i za održavanje stabilnosti i mira u regionu i u Evropi.

Zamjenik britanskog ambasadora u UN DŽejms Karijuki rekao je da narodi u BiH treba sami da biraju svoju budućnost, a da Velika Britanija podržava ambiciju za većom evroatlantskom integracijom BiH.

Predstavnik Slovenije Marko Štucin rekao je da je BiH tokom prethodnih mjeseci ostvarila mnogo veći napredak na putu ka EU nego tokom protekle decenije, ali da je potrebno da se ovaj pozitivni zamah nastavi, pošto je preostalo još mnogo posla na putu ka članstvu.

Zamjenik ambasador Švajcarske u UN Adrin Hauri rekao je da je odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH pruža šansu da se ubrzaju reforme, te pozvao sve političke aktere u BiH da se konstruktivno uključe u istinski dijalog kako bi se očuvalo jedinstvo i stabilnost zemlje.

On je rekao da je bitno da lideri svih subjekata u BiH formulišu zajedničke interese za svoju zemlju i njenu budućnost.

Zamjenica ambasadora Francuske u UN Natali Broadherst rekla je da se Francuska zalaže za stabilnost u BiH i daje svoj doprinos učešćem u Euforovoj Misiji "Altea", koja od 2004. godine igra ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbjednosti u BiH.

Ona je istakla da se situacija u BiH "nije značajno promijenila od posljednjeg sastanka Savjeta bezbjednosti UN prije dvije sedmice".

Na sjednici se obratio i stalni predstavnik BiH u misiji pri UN Zlatko Lagumdžija, tvrdeći da se ne može govoriti da će rezolucija o Srebrenici, koju je inicirao bez stava Presjedništva BiH, dovesti do nestabilnosti.

Podsjećamo, Vlada Srpske svoj Izvještaj dostavila je ranije, s posebnim osvrtom na posljedice eventualnog usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini