latinica  ћирилица
15/05/2024 |  19:38 | Autor: SRNA

"Brisel zabrinut zbog inicijativa iz Srpske" (VIDEO)

Ambasador EU pri UN Stavros Lembrinidis izrazio je u ime evropskog bloka zabrinutost zbog inicijativa koje dolaze iz Republike Srpske i optužio vlasti Srpske da se "bore protiv evropskog puta BiH".
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

On je tokom debate Savjeta bezbjednosti UN o BiH izrazio zabrinutost zbog inicijativa iz Republike Srpske među kojima su, kako je on to naveo, "secesionistička retorika", te pitanje referenduma i izbora, borba protiv rada Ustavnog suda i proglašavanje pojedinih grupa stranim agentima.

Lembrinidis je podsjetio je na istorijsku odluku Evropskog savjeta iz marta ove godine da otvori pregovore između EU i BiH i naglasio da EU upravo zbog te odluke od svih domaćih aktera očekuje da se bave dijalogom i ključnim prioritetima.

On je istakao da su sloboda izražavanja, pluralizam, sloboda medija i djelovanje građanskih organizacija ključ za približavanje Uniji i poručio da se moraju poštovati ustavni poredak, odluke Ustavnog suda BiH, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te da svaki korak protiv navedenog vodi do teških posljedica.

- Neka se radije bave pomirenjem - poručio je Stavros.