latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:14 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Zvornik: Otvorena izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn

U kripti Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku otvorena je danas izložba sa 27 banera koja je posvećena srpskom naučniku Milevi Marić Ajnštajn.
Izložba u Zvorniku - Foto: SRNA
Izložba u ZvornikuFoto: SRNA

Autor izložbe Živa Makrin iz Bijeljine rekao je da je Mileva Marić, udato Ajnštajn, nepravedno zapostavljena i nedovoljno se o njoj govori.

- Ovom izložbom pokušali smo da predstavimo život Mileve Marić od njenog rođenja 1875. godine u Titelu u Srbiji, do studija na ciriškom Politehnikumu, kao i njenom doprinosu nauci - rekao je Makrin.

On je naglasio da je, prema određenim mišljenjima, Milevin doprinos nauci ogroman, pa se čak smatra da je ona dokazala teoriju relativiteta, a ne Albert Anštajn, koji je od nje preuzeo radove.

- U vrijeme kada su Mileva i Albert živjeli zajedno, nije bilo uobičajeno da žene budu isticane za svoje dostignuće u nauci, te je tako Ajnštajn pokupio sve pohvale i zasluge za brojne teorije za koje je Mileva zaslužna - rekao je Makrin.

Šef Kabineta gradonačelnika Zvornika Dragana Milošević rekla je da je izložba organizovana u okviru programa obilježavanja Dana grada i biće otvorena za posjetioce narednih pet dana.

- Mileva Marić kao Srpkinja, žena i naučnik postigla mnogo u svijetu nauke, ali, nažalost, za taj doprinos nije adekvatno nagrađena - rekla je Miloševićeva i dodala da se u Srbiji i Republici Srpskoj u posljednje vrijeme radi na tome da se otkrije puna istina o Milevi i njenom naučnom putu.

Protojerej stavrofor Miloš Zekanović, starješina Sabornog hrama i arhijerejski namjesnik zvornički, rekao je da je kripta Sabornog hrama otvorena za sve kulturne i edukativne sadržaje koji doprinose da se nauči više o svijetu u kome živimo.