latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:07 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Okončanje stečajnog postupka u ribnjaku Saničani kod Prijedora krajem juna? (VIDEO)

Vrijeme je da se što prije okonča stečajni postupak u prijedorskom ribnjaku Saničani i završi agonija, stav je radnika ovog preduzeća. Plate, kažu, nisu primili pet mjeseci. Doprinosi im nisu uplaćeni godinama. Stečajnog upravnika Mirka Marčetu optužuju za odugovlačenje procesa i za nelegalnu prodaju drvne sječke iz ribnjačkog kompleksa. Marčeta tvrdi da sve radi prema zakonu.
Ribnjak Saničani - Foto: RTRS
Ribnjak SaničaniFoto: RTRS

Zbog stečaja koji traje već tri godine, kompleks ribnjaka Saničani u katastrofalnom je stanju, poručuju radnici ovog nekadašnjeg giganta. Trenutno ih je zaposleno pet. Kažu da od početka ove godine rade bez ikakvih primanja. Tri godine nisu im uplaćeni ni doprinosi.

Јedan od radnika, ističu, morao je napustiti posao zbog bolesti jer nema zdravstveno osiguranje.

Radnici očekuju što skoriji završetak stečajnog postupka i dolazak novog vlasnika koji bi, nadaju se, riješio njihove višegodišnje probleme.

Nedavno je, kažu, počelo djelimično uređivanje obodnih kanala i krčenje rastinja u kompleksu ribnjaka. Međutim, tvrde da se drvna sječka, koja se na taj način proizvodi, prodaje nelegalno. Za sve optužuju stečajnog upravnika Mirka Marčetu.

Radnik Ljuban Vranješ, koji je i član komisije za vaganje pomenute sječke, ističe da je ona izvezena iz kompleksa prije tri dana, a da ih niko nije obavijestio ni ko treba da je važe ni gdje se sjećka vozi.

Nenad Gvozden, mještanin Saničana i odbornik u Skupštini grada Prijedora, ističe da je u pitanju kriminal stečajnog upravnika.

- Ovdje ulaze mašine da sijeku sječku, ribnjak ima svoju kolsku vagu, ali upravnik ne dozvoljava da se sječka važe u Ribnjaku Saničani, nego se ona vozi u Kozarsku Dubicu - tvrdi Gvozden.

Upravnik Marčeta kaže da sve radi po propisima. Ističe da je donesena odluka o prodaji 10 hiljada tona bio mase, i 300 kubika ogrevnog drveta. To bi, kaže, donijelo prihod od 156 hiljada maraka kojim bi prvenstveno trebalo da budu izmirena dugovanja prema radnicima. Ističe da se i vaganje vrši regularno.

Skorijem završetku stečajnog postupka u Saničanima nadaju se i u prijedorskoj Gradskoj upravi. Kažu da ribnjak postaje leglo divljih životinja koje uništavaju usjeve, a kao vodozaštitni objekat koji se ne održava, i čiji nasipi su u katastrofalnom stanju, postaje sve veći problem za grad.

Skupština o kojoj će biti donesena konačna odluka o prodaji Ribnjaka Saničani trebalo bi da bude održana krajem juna, nakon čega će biti zakazana i licitacija. Najveći ribnjak u Srpskoj biće prodat kao pravno lice. Nije tajna da je najozbiljniji kandidat za njegovu kupovinu Vlada Srpske, koja bi ga ustupila gradu Prijedoru na upravljanje.