latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:21 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Pripremljena odbrana Dodika i Lukića

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića pripremila je materijalne dokaze i nada da će Sud BiH prihvatiti sve njihove prijedloge kako njihovim branjenicima ne bi bilo uskraćeno pravo na odbranu, rekao je Lukićev advokat Miljkan Pucar uoči sutrašnjeg ročišta.
Suđenje Dodiku i Lukiću - Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Dodiku i LukićuFoto: Screenshot/YouTube

Pucar je napomenuo da bi Tužilaštvo BiH sutra trebalo da završi sa izvođenjem dokaza, te potvrdio da je odbrana već u pisanoj formi Sudu BiH dostavila prijedlog dokaza.

- Iz Suda BiH nam nisu odgovorili šta prihvataju, a šta ne od dokaza. Nadamo se da će prihvatiti sve naše prijedloge da nam ne bi uskratili pravo na odbranu - naveo je Pucar.

Kada je riječ o odbrani optuženih u ovom predmetu koji se protiv Dodika i Lukića vodi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, Pucar ističe da je odbrana spremila brojne materijalne dokaze, a pred Sudom će se pojaviti i svjedoci, odnosno eksperti iz ove oblasti.

- Ne možemo u ovom trenutku govoriti o tome koliko bi to moglo trajati. Trebaće sigurno nekoliko pojavljivanja, odnosno ročišta za izvođenje svih dokaza - rekao je Pucar za Srnu.

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, a nastavak suđenja predviđen je za 13.00 časova.

Na prethodnom ročištu 29. aprila Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o "dokumentu" koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na "bosanski jezik".

Sudija u ovom postupku Sena Uzunović zatražila je od Tužilaštva BiH da dostavi dokument Aneks 10 Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku i sa adekvatnim prevodom.

Uzunovićeva je odbacila da kao dokaze prihvati i 30 novinskih članaka, te istakla da se kao dokazi mogu prihvatiti jedno orignalni dokumenti, ovjerene kopije i kopije.

Tužlaštvo BiH je tada kao dokaze predočilo i kopije odluka Kristjana Šmita skinute sa strance OHR-a kojima je van snage stavio oluke Narodne skupštne Republike Srpske kojima se ne primjenjuju, ne prihvataju Šmitove odluke, kao i one o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.