latinica  ћирилица
21/05/2024 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska nastavlja sa usvajanjem Izbornog zakona

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nastavlja sa usvajanjem svog Izbornog zakona, te da izlazak na izbore nije priznavanje bilo kakvih odluka Kristijana Šmita koje ostaju neprihvatljive.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da će, kada Izborni zakon bude usvojen u zakonodavnoj i ustavnoj proceduri, na sljedećim izborima biti i primijenjen.

- Imajući u vidu ove okolnosti, izlazak na izbore je odluka koju moramo donijeti. Bilo je različitih mišljenja. Јa i dalje mislim da nismo trebali da idemo na izbore i da pokušamo da izborimo naš status koji odražava suverenost Republike Srspke kroz pravo da provodi izbore i da je to suština odnosa i razlika koje imamo sa drugom stranom - naglasio je Dodik.

On je nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije izrazio žaljenje što predstavnici opozicije na pogrešan način razumiju ovu priču.

- Oni su to sve indiuvidualizovali ili sveli na sukob političkih partija, što nije slučaj. Mi to posmatramo kao suštinsko nacionalno pitanje koje je tražilo nacionalno jedinstvo svih aktera i razumijevanje - smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, da bi neko donio odluku, mora da razumije o čemu se radi, a očigledno da opozicija ne želi to da razumije.

Dodik je podsjetio da opozicija nije učestvovala u donošenju Izbornog zakona Srpske, da se nijednim svojim aktom nije oglasila o najavljenoj rezoluciji.

- Oni su ti koji pokušavaju da se više opravdaju centrima moći u Sarajevu, Šmitu i drugima, nego što žele da vode dijalog. Oni smatraju da se dijalog može voditi sa neizabranim strancima, ali ne i sa političkim akterima koji su institucionalno dobili podršku naroda - naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je to neodgovorna odluka, koja ruši koncept suverenosti Republike Srpske u pogledu izbornog zakonodavstva.

- Opozicija ništa nije razumjela osim da bude podanička prema planovima stranaca. Sasvim bi drugačija situacija bila da su svi politički akteri koji učestvuju na izborima odlučili da idemo prema zakonodavstvu Republike Srpske. Onda bismo mogli da prolongiramo te izbore i da ih održimo nakon usvajanja zakona koji je u proceduri - napomenuo je Dodik.

On je dodao da je u Vijeću naroda veto Kluba Bošnjaka na Izborni zakon Srpske i da će najvjerovatnije odlučivati Ustavni sud, a najoptimalniji rok za donošenje odluke je mjesec i po dana.

- Ne želimo da prepustimo opoziciji da rasturi Republiku Srpsku do kraja, a rasturili bi je tako što bi pod pokroviteljstvom stranaca išli ka tim izborima, da bi kao što smo to gledali na sjeveru Kosova, međunarodni faktor priznao izbore na koje je izašlo samo tri odsto glasača - rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ne priznaje lažnog visokog predstavnika i da neće biti dozvoljeno da se skrnavi Srpska.

- Mi ćemo i u ovim potpuno ilegalnim okolnostima pokazati da će ova koalicija dobiti ove izbore po uslovima koje su oni propisali. Živo nas interesuje šta će o svemu reći poslije izbora. Mogu sa potpunom sigurnošću da najavim odličan rezultat koalicije - istakao je Dodik.

On je pozvao javnost u Republici Srpskoj da razumije izdajničko ponašanje opozicije, privrženost konceptu političkog Sarajeva, a ne konceptu Srpske, te da ne glasaju za opoziciju.

- Mi ćemo pobijediti jer vodimo realno politiku, politiku Republike Srpske - poručio je Dodik.