latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:51 ⇒ 17:52 | Autor: SRNA

Vujičić: Bošnjaci rezolucijom jedino mogu ugroziti opstanak BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da su Bošnjaci u zabludi ako misle da će rezolucijom o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ugroziti Republiku Srpsku i da jedino mogu ugroziti opstanak BiH.
Miroslav Vujičić - Foto: SRNA
Miroslav VujičićFoto: SRNA

Vujičić je Srni rekao da činjenica da se rezolucija stavlja na dnevni red sjednice Generalne skupštine UN, gdje ne postoji mogućnost veta i gdje se može usvojiti bukvalno sa 10 glasova, govori o značaju toga.

- Nažalost, Bošnjaci jednostrano pokreću ovu inicijativu i očekuju da će se nešto posebno desiti u BiH, a neće. Ako će BiH funkcionisati na ovim principima, gdje predstavnici jednog naroda guraju rezoluciju isključivo protiv predstavnika drugog i trećeg naroda, onda je sama zemlja i njen opstanak doveden u pitanje - naglasio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se želi opstanak BiH, onda se potrebno dogovarati, a o prijedlogu rezolucije o Srebrenici uopšte nije raspravljano u Predsjedništvu BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike i predlaganje bilo kakve rezolucije u Generalnoj skupštini ili Savjetu bezbjednosti UN.

Vujičić je naglasio da je dio bošnjačkih političara u velikoj zabludi ako misle da će rezoluciju iskoristiti da ugroze Republiku Srpsku, ukazujući da je potpuno jedinstven stav političara iz Srpske i Srbije o ovom pitanju i da neće dozvoliti da dudu ugroženi bilo koji interesi Republike Srpske ili srpskog naroda.

Komentarišući izjave bošnjačkih političara da Srbima "slijedi otrežnjenje", Vujičić je istakao da se Srbi samo mogu otrijezniti od neprincipijalnih političkih stavova dijela bošnjačkih političara.

- To nam može biti na neki način i upozorenje na koji način da se odredimo prema politikama koje dolaze od dijela Bošnjaka, koji isključivo rade protiv interesa svog naroda, a ne protiv sebe - dodao je Vujičić.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja.

Glasanje o predloženoj rezoluciji odgađano je nekoliko puta.