latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:06 ⇒ 21:19 | Autor: RTRS

Mještani Ravnica kod Novog Grada saniraju posljedice nevremena (VIDEO)

Mještani Ravnica kod Novog Grada danas saniraju posljedice nezapamćenog nevremena. Popravljaju uništene objekte i krovovove,radnici Elektropvivrede pokidane elektro vodove. Usjevi su u potpunosti uništeni. Očekuju pomoć opštine i nadležnih republičkih institucija.
Novi Grad - nevrijeme - Foto: RTRS
Novi Grad - nevrijemeFoto: RTRS

Za samo pola sata led,vjetar i kiša uništili su usjeve,pokidali voćnjake, odnijeli krovove kuća.

Mario Kovačević je zasijao oko dva hektara kukuruzom. Sada je ostao bez toga a velika je šteta i na poginu za izradu košnica. Led je sve uništio. Oni najstariji ne pamte da je napadao preko 30 centimetara.

- Led je padao oko pola sata neprekidno znači sve je uništio baš sve. Čak nam je voda ušla u proizvodni pogon i štetu napravila i gotovih proizvoda - priča Kovačević.

Zora Crnobrnja danas stoji kraj svoje u popunosti uništene bašte. Kaže sve je bilo dobro krenulo a sada je ostala bez povrća i voća. Uništen je i kukuruz.

- Sve je za pola sata uništeno odjednom sve, ništa nemam - kaže Crnobrnja.

Predstavnici opštine obišli su ugroženo područje. Formirali su komisije koje će raditi na procjeni štete na poljoprivrdnim usjevima i na objektima.

- I ono što ćemo se potruditi u jednom veoma kratkom vremenu da im se bar dio štete nadoknadi, kako bi mogli sami površine privesti bilo kakvoj vrsti proizvodnje - naveo je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Ekipa Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasno-spasilačke pomaže mještanima. Ipak u Novom Gradu neće sami moći nadoknaditi pričinjenu štetu. Očekuju i pomoć resornog ministarstva i Vlade Srpske.