latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:22 ⇒ 18:23 | Autor: SRNA

Petković: Usvajanje rezolucije dovodi do novih tenzija

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN dovelo do novih tenzija, političkih sukoba i netrpeljivosti unutar BiH.
Milan Petković - Foto: SRNA
Milan PetkovićFoto: SRNA

- Ukoliko se izglasa rezolucija u UN, neće Bošnjaci biti veći niti bolji narod, niti će imati neke mnogo veće privilegije koje očekuju i priželjkuju. Takve rezolucije nas vode u prošlost i ponovo u podjele, a sigurno ne u bilo kakve benefite - rekao je Petković novinarima u Sarajevu.

On je istakao da bez obzira na zagovaranje i lobiranje bošnjačkih političara ovakve rezolucije neće donijeti ništa dobro.

- Apsolutno sam protiv toga i nadam se da se takva rezolucija neće usvojiti u UN jer će samo dovesti do novih podjela - dodao je Petković.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović smatra da je rezolucija o Srebrenici potpuno bespotrebna politička priča koja najviše urušava BiH.

- Bilo kakvo donošenje akata, rezolucija, deklaracija, dokumenata, izjava koje idu van BiH jednostrano bez saglasnosti svih političkih predstavnika naroda koji prate unutrašnju i ustavnu organizaciju BiH su katastrofa i urušava BiH - rekao je Borenović novinarima.

On je ukazao da ne može da vjeruje da kolege iz bošnjačkih političkih strukture i dalje insistiraju na tom urušavanju pokušaja da se pravi unutrašnji dogovor o tako važnim pitanjima.

Borenović je naglasio da su pitanja ratnih zločina počinjenih tokom rata izuzetno bolna i osjetljiva i da se o njima mora tražiti neki zajednički imenilac ako se nastupa van BiH.

- Ovo je sunovrat diplomatije BiH - dodao je Borenović.