latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:38 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od formiranja romanijske brigade (VIDEO)

Romanijske brigade, kroz koje je prošlo više od 15 hiljada boraca, dale su nemjerljiv doprinos za stvaranje Republike Srpske.
Dan romanijskih brigada - Foto: RTRS
Dan romanijskih brigadaFoto: RTRS

Neposredno po formiranju Vojske Republike Srpske romanijski junaci s ponosom su stali u stroj odbrane srpskih ognjišta. U proteklom ratu bili su na svim ratištima.

- Najteži period je bio 95 oko Drvara Glamoča kad je bila njihova akcija Oluja, zatim Bihaćko ratište, sarajevsko ratište, Goražde, prostori Žepe i Srebrenice - rekao je pripadnik Druge romanijske brigade Dragan Curević.

Ratnog puta Druge romanijske brigade prisjeća se i Mirko Trivić koji je ranjen 1995.godine.

- 95 godine kad sam ranjen pod Zlovrhom na Žepi, neposredno prije izlaska na centar veze ranjen sam i prvi koji su mi prišli u pomoć je major Ljubo Erić - kaže komadant Druge romanijske brigade Mirko Trivić.

Veličina zone borbenih dejstava, broj poginulih i ranjenih i odlikovanja za hrabrost – govore o značajnom doprinosu romanijskih brigada u odbrani Republike Srpske. Prva pješadijska odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga motorizovana Ordenom Nemanjića.

- Na braniku otadžbine živote položilo 585 boraca. Mi osjećamo poseban pijatet prema njima isto tako prema porodicama poginulih maksimalno ih pazimo - dodaje predsjednik Skupštine boračke organizacije opštine Sokolac Ljubomir Erić.

- Te zasluge prije svega se iskazuju na bojnom polju gdje su ove dvije jedinice dale ogroman doprinos - istakao je predsjednik Boračke organizacije Republike Radan Ostojić.

U okviru obilježavanja Dana romanijskih brigada pošta poginulim herojima odata je u Spomen-sobi u Sokocu, u kojoj se nalazi više od 600 fotografija boraca ovog kraja koji su poginuli u Odbrambenom-otadžbinskom ratu.