latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:39 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Kojić: O rezoluciji o Srebrenici se priča kao da ne postoji 3.260 ubijenih Srba

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je danas da je neprocesuiranje zločina nad Srbima dovelo BiH u situaciju da se priča o rezoluciji u Srebrenici, a da se ne želi pomenuti 3.260 ubijenih Srba na tom području od 1992. do 1995. godine, kao da ti ljudi ne postoje.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici ne može da ima pravnu kvalifikaciju uništenja jedne nacionalne, vjerske, rasne grupe, koja, kao što vidimo, nije uništena - rekao je Kojić novinarima u Sarajevu.

Ako BiH želi da se suoči sa prošlošću i ide putem pomirenja i suživota, kaže Kojić, mora da se priznati da su zločini činjeni na svim stranama.

Kojić je naveo da su procesi vođeni u Haškom tribunalu i u BiH rezultirali neprocesuiranjem ratnih zločina nad Srbima.

- U Federaciji BiH /FBiH/ vlada atmosfera da je dozvoljeno ubijati Srbe, jer to nije kažnjivo - istakao je Kojić.

On je rekao da je za porodice žrtava ratnih zločina bitno da se procesuiraju odgovorni i da njih ne interesuje kvalifikacija zločina, a da porodice srpskih žrtava nisu dobile satisfakciju.

Kojić je istakao da je pokušaj usvajanja rezolucije o Srebrenici pokušaj podvale srpskom narodu, iako se ne pominje kolektivna odgovornost.

- Sigurno slijede koraci kroz udžbenike i nastavni plan i program da ne učimo istorijske činjenice, nego istorijske laži koje su nametnuli Bošnjaci potpomognuti međunarodnom zajednicom. Moje dijete to neće učiniti - poručio je Kojić, koji je uvjeren da je poenta rezolucije da se dovede u pitanje postojanje Republike Srpske.

Govoreći o današnjoj sjednici Predstavničkog doma, na čijem je dnevnom redu bio zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim bi se omogućila isplata plata licima sa američke "crne liste", Kojić je rekao da smatra da treba da se nađe način da ova lica dobijaju plate.