latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:56 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

SNSD izlazi na izbore; Vladajuća koalicija dogovorila da svaka stranka samostalno odluči (VIDEO)

Odluka je kažu bila teška, ali i odgovornost velika da ne dopuste opoziciji da po scenariju političkog Sarajeva i pojedinih stranih ambasada izazovu nemire i skrnave Republiku Srpsku.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Nakon sastanka vladajuće koalicije Predsjedništvo SNSD-a potvrdilo je da će ova stranka izaći na izbore. Podsjećamo da prijedlog vlasti da nijedna politička partija u Srpskoj ne izađe na izbore po nametnutim pravilima Kristijana Šmita, opozicija nije prihvatila.

- Nakon što je opozicija odbila da odluka o izlasku odnosno neizlasku na izbore po nametnutim pravilima CIK bude konsenzus političkih partija iz Srpske, alternative nije bilo - kaže lider SNSD-a Milorad Dodik.

Stranke vladajuće koalicije primorane su da prijave izborne liste kako bi, kaže, spriječile opoziciju, političko Sarajevo i strance da realizuju svoj scenario.

- Ovo je odluka koju moramo donijeti. Bilo je različitih mišljenja. I dalje tvrdim da nismo trebali da idemo na izobre i da pokušamo da izborimo naš status koji održava suverenost Repbulike Srpske i da je to suština odnosa i razlika koje imamo sa drugom stranom - rekao je Dodik.

Na Izborni zakon Srpske, tvrde u vladajućoj koliciji, opozicione stranke nisu ni računale, jer za njega nisu ni glasali u Skupštini. Tako je, smatraju, plan bio da preuzmu vlast i sa strancima naprave haos u Srpskoj.

- Odgovorni smo ljudi. Ne možemo da dopustimo nerede u Republici Srpskoj. Ne možemo da dopustimo opoziciji da preuzme opštine bez volje naroda i poslije toga ratuje sa nama i u tim opštinama raspisujemo izbore po našem zakonu - dodaje predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Izlazak na izbore nije priznavanje nikakvih Šmitovih pravila, tvrdi Dodik. Kaže da i dalju odluke nelegalnog visokog predstavnika ostaju neprihvatljive. Srpska nastavlja sa usvajanjem svog Izbornog zakona. Smatra da opozicija to ne vidi kao nacionalno pitanje.

- Oni su ti koji pokušavaju da se više opravdaju centrima moći u Sarajevu, Šmitu i drugima, nego što žele da vode dijalog. Oni smatraju da se dijalog može voditi sa neizabranim strancima, ali ne i sa političkim akterima koji su institucionalno dobili podršku naroda. Mi ćemo pobjediti jer vodimo realnu politiku politiku Republike Srpske - istakao je Dodik.

U vladajućoj koaliciji predviđaju da Izborni zakon Republike Srpske dok prođe procedure neće stupiti na snagu ni za mjesec i po. Trenutno o njemu treba da odlučuje Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda. Ne bude li saglasnosti ide na Ustavni sud Repbulike Srpske.

- Nikada nećemo prihvatiti Kristijana Šmita. Sa druge strane, imamo situaciju da će opozicione stranke, koje predstavljaju manjinsku volju naroda, iskoristiti ovu situaciju, te ne smijemo lokalne zajednice i njihovu sudbinu prepustiti onima koje ne zanima interesi Republike Srpske. Zanimaju ih interesi stranih nalogodavaca koji ne žele ništa dobro Republici Srpskoj - izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.