latinica  ћирилица
27/05/2024 |  18:33 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Zločin u Miskinovoj - diverzija Izetbegovića pripisana srpskoj strani (VIDEO)

Zločin u sarajevskoj ulici Vase Miskina, počinjen na današnji dan prije 32 godine, bila je diverzija Alije Izetbegovića i njegove nomenklature u MUP-u, tvrdi bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Kaže da je bez dokaza pripisan srpskoj strani, a toga su bili svjesni i evropski posmatrači. I nije bio jedini.

Strašan zločin nad civilima koji su čekali u redu za hljeb u sarajevskoj ulici Vase Miskina bio je organizovani zločin počinjen podmetanjem eksplozivnih naprava za šta su odgovorni Alija Izetbegović i njegova nomenklatura, kaže Tomislav Kovač. Јasno ističe da granatiranja, za koje je odmah optužena srpska strana, nije bilo.

- Ko poznaje Sarajevo, ulicu Vase Miskina, na toj tački tu, nije bilo teorijske šanse da padne bilo kakva granata, mogla je pasti na krov nekih zgrada, ali tu nije mogla da padne ni sa jednog položaja - istakao je Kovač.

U prilog tezi o organizovanom zločinu, Kovač podsjeća da je odmah konstatovana prisutnost pripadnika paralelnog MUP-a na mjestu događaja, na svjedočenja onih koji su uoči eksplozije upozoreni da ne idu u tu ulicu, pripremljene novinarske ekipe u bočnoj, ali i fiksnu kameru koja je snimala iz stana državne bezbjednosti. Kao tadašnji šef policije na Ilidži o događaju je obavijestio evropske posmatrače.

- Odgovorili su mi da sve razumiju i da im je sve logično i tačno i da su oni još provjerili preko pripadnika UNPROFOR-a, ali kaže ovako, politika naših vlada nije ta da bude, da takva istina bude - dodaje Kovač.

Ni haška suđenja nisu mogla potvrditi da je bilo granatiranja, ali kako se krivica nije mogla pripisati Srbima, dalja istraga nije se ni vodila.

- To je bio jedan u nizu zločina slične vrste gdje su specijalne snage od povjerenja Alije Izetbegovića u Sarajevu činile masakr nad nedužnim stanovnicima grada Sarajeva, bez razlike na njihovu nacionalnu pripadnost, to im je bilo potrebno da se pokaže da je ЈNA agresorska, da su se oni od nekoga branili, a vojska je napuštala prostor BiH - napominje general Vojske Republike Srpske u penziji Vinko Pandurević.

Odmah nakon ovog događaja uvedene su dugogodišnje sankcije Saveznoj Republici Јugoslaviji, a matrica se nastavila.

- Kasnije su oni po istom obrascu djelovali pa imamo Vase Miskina 1 i 2, pa imamo Markale, pa imamo što šta sličnog, to su takva varvarstva, takva nepočinstva i takve prevare - ističe Pandurević.

Na sceni je bilo trgovanje mrtvim dušama zarad ostvarivanja ciljeva, kažu naši sagovornici i pozivaju da se pokrenu procesi i dokaže istina. Iako je sve prešlo na jedan novi nivo, što potvrđuje i antisrpska rezolucija o Srebrenici koja, kažu, nastavlja politiku podvala.