latinica  ћирилица
02/06/2024 |  20:01 ⇒ 23:38 | Autor: RTRS

Procjene CESID-a i IPSOS-a - listi oko SNS-a najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kao i većini ostalih opština

Lista oko SNS-a ima najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu kao i u većini gradova i opština. Prema procjenama CESID-a i IPSOS-a na osnovu oko 90 odsto obrađenog uzorka, Beograd sutra ima 64 mandata, Kreni promeni 21, a Biramo Beograd 14 mandata.
Izbori u Srbiji (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Izbori u Srbiji (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

- Moramo da čuvamo svoju zemlju, mir i svoju slobodu. Želim da se zahvalim građanima Srbije na ogromnoj podršci, ljubavi i požrtvovanju. To je zalog za uspješniju budućnost - poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsjednik SNS-a Miloš Vučević proglasio pobjedu u gotovo svim gradovima i opštinama.

23.37 - Na osnovu više od 90 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova za liste oko SNS-a

BEOGRAD

Prema procjenama Cesida i Ipsosa u Beogradu je, na osnovu 92,6 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" sa 52,9 odsto glasova.

Na drugom mjestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto, dok je treće mjesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,3 procenata.

Četvrto mjesto je, pripalo listi "Mi snaga naroda" koja je osvojila devet odsto glasova. U beogradski parlament će još i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

NOVI SAD

U Novom Sadu je, na osnovu 89 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa, najviše glasova osvojila lista "Novi Sad sutra" – 53,1 odsto.

Slijedi lista "Udruženi za slobodni Novi Sad" sa 24 odsto, a na trećem mjestu je lista "Kreni promeni" sa 9,8 procenata glasova.

Četvrto mjesto zauzela je lista "Heroji" sa 3,8 odsto glasova, a u novosadski parlament će još i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

NIŠ

Prema procjenama na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova u Nišu osvojila je lista "Niš sutra" – 44,5 odsto.

Slijedi Grupa građana "Dr Dragan Milić" koja je dobila 24,4 odsto glasova, dok je na trećem mestu lista "Biramo Niš" sa 15,9 procenata.

U niški parlament će još i lista "Kreni promeni" sa 3,9 odsto i Ruska stranka sa 1,1 odsto glasova.

23.10 - Šapić: Lista "Beograd sutra" osvojila 64 mandata

Kandidat liste "Beograd sutra" za gradonačelnika Aleksandar Šapić naveo je da je na osnovu 81,5 obrađenih podataka, ta lista osvojila 53 odsto glasova, odnosno 64 mandata.

Na drugom mjestu je lista "Kreni promeni" sa 16,8 odsto glasova, 20 mandata, dok je treće mjesto, prema toj procjeni, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,2 procenta, odnosno 14 mandata.

Četvrto mjesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,3 procenata (10 mandata), a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto glasova (dva mandata).

23.07 - Cesid: Lista "Beograd sutra" osvojila 64 mandata u Beogradu

Prema najnovijim preliminarnim rezultatima Cesida i Ipsosa lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova, odnosno 64 mandata.

Lista "Dr Savo Manojlović - i ja sam Beograd - Kreni-promeni osvojila je 17,5 odsto glasova i 21 mandat, "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" 12,3 odsto, odnosno 14 mandata, "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" 8.1 odsto i devet mandata, dok je "Ruska stranka-Srbi i Rusi braća zauvek!" osvojila 1,2 odsto glasova i dva mandata.

U Novom Sadu najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" - 53,1 odsto glasova i 46 mandata, na drugom mestu je lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" sa 24 odsto glasova i 20 mandata, dok se na trećem mjestu nalazi lista "Kreni promeni" koja je dobila 9,8 odsto glasova i osam mandata.

Na četvrtom mjestu je lista "Heroji" sa 3,8 odsto glasova i tri mandata, a lista Savez vojvođanskih Mađara je osvojila 1,2 odsto glasova i jedan mandat.

U Nišu je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra", osvojila 44,5 odsto glasova i 30 mandata, Grupa građana "Dr Dragan Milić 24,4 odsto glasova i 16 mandata, "Biramo Niš - Đorđe Stanković" 15.9 i 10 mandata, "Ujedinjeni-Nada za Niš-Miodrag Stanković-Nova demokratska stranka Srbije-Niš,Moj grad-Narodna stranka-Socijaldemokratska" četiri odsto i dva mandata, a "Dr Savo Manojlović - i ja sam Niš - Kreni - promeni", 3,9 odsto glasova i dva mandata.

Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu! - Tihomir Perić osvojila je 1,1 odsto glasova i jedan mandat u niškoj gradskoj skupštini.

21.23 - Šapić: 64 mandata u Beogradu

Kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić kaže da će lista Beograd sutra imati 64 mandata u Beogradu.

- Velika je vjerovatnoća da ćemo u svih 17 opština i dalje mi nositi odgovornost. Nema mjesta za euforiju, za zadovoljstvo ima - kazao je Šapić.

foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

21.22 - Dačić: Građanima prepoznali sabornost naše liste

Lider SPS-a Ivica Dačić je u obraćanju u štabu SNS-a zahvalio Vučiću na ideji da se napravi zajednička lista sa socijalistima.

Zahvalio je građanima što su prepoznali sabornost njihove liste.

- Veoma mi je drago da je cijela Srbija imala jedinstven odgovor na državna i nacionalna pitanja - istakao je Dačić.

22.21 - Novo obraćanje Miloša Vučevića: Nema predaje i nema povlačenja

Vučević se zahvalio još jednom svim građanima koji su učestvovali na izborima i doprinijeli demokratskom procesu zemlje.

- Ne samo onima koji su glasali za nas, već svima koji su učestvovali na izborima i pokazali da je Srbija demokratska država. Hoću da se zahvalim u ime SNS, našim koalicionim partnerima koji su bili sa nama, i SPS, i Zavetnicima, i SRS, i stranci Stamatovića, Ljajića, PS, PUPS, SNP... Hvala građanima, ali hvala i Aleksandru Vučiću što je bio uz našu listu i podržao našu politiku - istakao je Vučević.

foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

22.20 - Nove procjene iz Novog Sada – "Novi Sad sutra" 53,1 odsto, "Udruženi" 24 procenta

Prema procjenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 85,3 odsto uzorka, najviše glasova u Novom Sadu osvojila je lista "Novi Sad sutra" – 53,1 odsto.

Na drugom mjestu je lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" sa 24 procenta glasova, dok se na trećem mjestu nalazi lista "Kreni promeni" koja je dobila 9,7 odsto glasova.

Na četvrtom mjestu je lista "Heroji" sa 3,8 odsto, a u novosadski parlament ući će i lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

Ostale liste, nisu dobile dovoljan broj glasova za prelazak cenzusa.

22.01 - Nove procjene iz Beograda – "Beograd sutra" 52,6 odsto, "Kreni promeni" 17,5 procenata

Prema procjenama Cesida i Ipsosa na osnovu 72 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" – 52,6 odsto.

Na drugom mjestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto glasova, dok je treće mjesto, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,5 procenata.

Četvrto mjesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 procenata, a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto. Ostale liste, nisu osvojile dovoljan broj glasova za prelazak cenzusa.

Procijenjena izlaznost u glavnom gradu je 46,9 odsto.

21.55 - Nestorović: U Beogradu smo osvojili između devet i deset odsto, to je 10-15 odbornika

Predsjednik pokreta "Mi snaga naroda" Branimir Nestorović izjavio je večeras da je izlaznost na današnjim lokalnim izborima bila niska, ocjenjujući da veliki dio građana ''više nije zainteresovan'' za izbore.

Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/bs

21.43 - Prve procjene u Novom Sadu: Lista "Novi Sad sutra" osvojila 52,7, "Udruženi" 24,2 odsto glasova

Prema 63,3 odsto uzorka IPSOS-CESIDA-a na gradskim izborima u Novom Sadu, lista "Aleksandar Vučić – Novi sad sutra" osvojila je 52,7 odsto, "Udruženi za slobodan Novi Sad" 24,2, a lista "Kreni-promeni" 9,9 procenata.

21.50 Vučić: U Beogradu 63 mandata

Aleksandar Vučić rekao je u štabu SNS-a da će u Beogradu njihova lista imati 63 mandata od 110. Rekao je da je zabilježena velika pobjeda i u Novom Sadu.

foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

- U Beogradu ćemo imati 63 odbornička mandata, naša lista imaće 52 odsto glasova od onih koji su izašli, to je nevjerovatna pobjeda, ubjedljiva pobjeda i u Novom Sadu - rekao je Vučić.

21.39 - Manojlović: Najneregularniji izbori do sada

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Kreni-promeni" Savo Manojlović rekao je večeras da su izdali uputstvo svim svojim kontrolorima da ne potpisuju zapisnike, jer su ovo bili najneregularniji izbori do sada.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da ankete pokazuju da je "Kreni-promeni" ostvario najjači procentualni rezultat opozicije od 2012. godine.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

- To je veliki uspjeh ovih ljudi, svih kontrolora, kandidata, ljudi koji su podržavali 'Kreni-promeni' u nemogućim uslovima - naveo je Manojlović.

On je naglasio da nemaju šta da slave u zemlji sa "ovakvim izbornim uslovima".

21.28 - Prva procjena rezultata u Beogradu: Listi "Beograd sutra" 53 odsto glasova

Prema procjeni IPSOS-CESID-a na osnovu 51,1 odsto obrađenog uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 odsto glasova.

Na drugom mjestu je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 17 odsto, a treća "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" sa 12,6 odsto.

Na četvrtom mjestu je lista "Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović" sa 8,2 odsto osvojenih glasova.

21.22 - Preliminarna procjena rezultata u Nišu

Prema 60 odsto uzorka IPSOS-CESIDA-a na gradskim izborima u Nišu, lista "Aleksandar Vučić – Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto, Grupa građana "Dr Dragan Milić" 34,2, "Biramo Niš-Đorđe Stanković" 14,5, Ujedinjeni - nada za Niš 3,7, Dr Savo Milošević - I ja sam Niš – Kreni – promeni" 3,7, Ruska Stranka – Rusija i Niš u Srcu – Tihomir Perić” 1,3, saopštio je Srđan Bogosavljević.

21.14Vučević: Sigurna pobjeda

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević saopštio je prve rezultate iz izbornog štaba SNS-a, nako održanih lokalnih izbora u Srbiji.

20.45 - Bogosavljević: Prvi rezultati za pola sata do 40 minuta

Konsultant Ipsosa Srđan Bogosavljević izjavio je da se prve procjene rezultata očekuju za pola sata do 40 minuta. Bogosavljević je za RTS rekao da se oko 11 sati vidjelo da neće biti velike izlaznosti na izborima.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar rekao je da će prve procene dati kada se podaci budu stabilizovali.

- Već su krenuli da pristižu rezultati i za Niš i za Novi Sad -, rekao je on.

Podaci o izlaznosti pokazuju da je izlaznost na lokalnim izborima manja nego u decembru.

20.37 - Cesid: Do 19 časova izlaznost u Beogradu 42,2, izlaznost manja nego u decembru

U Beogradu je do 19 časova glasalo 42,2 odsto birača, što je manje nego na izborima u decembru kada je izlaznost do 19 sati bila 54,1 odsto, saopštio je danas Cesid.

Prema procjenama Cesida i Ipsosa, u Novom Sadu je, prema procjenama, do 19 časova glasalo 46,3 odsto birača, dok je u decembru glasalo 54,7 odsto.

U Nišu je danas do 19 časova glasalo 44,4 odsto birača, a u decembru je do 19 časova glasalo 54,2 odsto birača.

20.30 - Prvo oglašavanje GIK-a; Lukić: Preliminarni rezultati poslije 22 časa

Sva glasačka mjesta u Beogradu zatvorena su večeras u 20 časova, a glasanje je prošlo bez problema, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić i najavio da će izlaznost i prvi rezultati biti poznati poslije 22 časa.

foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

- Imaćemo izlaznost poslije 22 časa i prve rezultate - rekao je Lukić novinarima u GIK i naglasio da glasanje nikada nije mirnije prošlo.
On je rekao da se očekuje još jedna konferencija za novinare sa preliminarnim podacima, kazao je Lukić i naveo da je GIK dužan da do sutra u 20 sati utvrdi preliminarne rezultate.

 

20.04 - Vučić stigao u izborni štab SNS, zajedno sa Brnabić; Imamo sjajne rezultate

Predsjednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić je na ulazu u izborni štab upitan da prokomentariše to što se narod tuče na ulicama, a Vučić je rekao da batinaši tuku poštene ljude.

- Ne tuče se narod, batinaši tuku poštene ljude. Pobijedićemo vas ubjedljivije nego prošli put. Da znate da uvijek govorim istinu, kao što sam rekao za Real Madrid - rekao je Vučić.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs

20.00Evo kada se mogu očekivati prvi rezultati lokalnih izbora

Prvi preliminarni rezultati očekuju se već nakon prvog sata od zatvaranja biračkih mjesta.

Kako je Cesid najavio, ova organizacija i Ipsos Srbija prve rezultate izbora očekuju poslije 21 čas. Prvi rezultati biće objavljeni iz Beograda, Novog Sada i Niša i to sat i po po zatvaranju glasanja.

Kada je riječ o Gradskoj izbornoj komisiji, koja će saopštavati zvanične rezultate izbora u Beogradu, oni će "rezultate glasanja objaviti tokom noći".

Dosadašnja praksa je pokazala da gotovo u isto vrijeme sa prvim preliminarnim rezultatima izlaze i preliminarni rezultati stranaka koje učestvuju na izborima.

Rezultati koje GIK objavi su zvanični, dok su oni koji stignu sa adresa agencija koji se bave istraživanjem javnog mnjenja, samo procjene.