latinica  ћирилица
09/06/2024 |  07:43 ⇒ 12:06 | Autor: RTS

Završni dan izbora za Evropski parlament, očekuje se pobjeda desnice i evroskeptika

Birači u 21 zemlji EU, uključujući Francusku i Njemačku, zaključuju četvorodnevne izbore za Evropski parlament, za koje se očekuje da će politiku koja će se voditi pomjeriti udesno i povećati broj evroskeptičnih nacionalista.
Glasanje za Evropski parlament (Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO) -
Glasanje za Evropski parlament (Foto: EPA/ALESSANDRO DI MARCO)

Izbori će oblikovati kako se Evropska unija, sa 450 miliona građana, suočava sa izazovima, uključujući odnos sa Rusijom, povećano industrijsko rivalstvo Kine i SAD, klimatske promjene i imigraciju, navodi Rojters.

Izbori su počeli u četvrtak u Holandiji iu drugim zemljama u petak i subotu, ali će većina glasova u EU biti data u nedjelju, pri čemu će biračka mjesta otvoriti Francuska, Njemačka, Poljska i Španija, a drugi dan glasanja u Italiji.

Evropski parlament je saopštio da će objaviti izlaznu anketu širom EU oko 20.30, a zatim prvi privremeni rezultat nakon 23 časa.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će proevropski liberali i Zeleni izgubiti mjesta u EP,što će umanjiti mogućnost da se proguraju novi zakoni EU ili poveća integracija Unije.

Mnogi glasači su pogođeni krizom troškova života, zabrinuti su za migracije i cijenu zelene tranzicije i uznemireni su rastućim geopolitičkim tenzijama, uključujući rat u Ukrajini.

Tvrde i krajnje desničarske stranke uhvatile su se za ote brige i ponudile biračkom tijelu alternativu.

Kako naglašava britanska agencija, Evropski zeleni, koji se suočavaju sa odgovorom teško pritisnutih domaćinstava, farmera i industrije zbog skupih politika EU koje ograničavaju emisiju ugljen-dioksida, čini se da će biti među velikim gubitnicima.

Očekuje se da će francuski krajnje desničarski Nacionalni savez Marin Le Pen dobiti više glasova od centrističkog Preporoda francuskog predsjednika Emanuela Makrona u Francuskoj.