latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:15 ⇒ 18:00 | Autor: RTRS

Banjaluka: Subvencije za privatne vrtiće ukoliko se uputi prijedlog za rebalans budžeta (VIDEO)

Banjaluka se zbog neusvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu suočava sa brojnim problemima, a jedan od gorućih je nedostatak mjesta u državnim vrtićima i nova poskupljenja za boravak djece u privatim predškolskim ustanovama. Naime, tek što su povećane subvencije roditeljima, pojedini privatni vrtići su poskupili za čak 30 odsto. Iz Gradske uprave ističu da su pritisci koje trenutno vrše na određene vrtiće zbog poskupljenja opravdani.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Pritisci na privatne vrtiće nisu rješenje. Skupština grada je spremna u najkraćem roku riješiti pitanje subvencija za privatne vrtiće ukoliko dobije prijedlog za rebalans budžeta, ističe predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković.

- Gradska uprava u posljednje četiri godine nije obezbijedila ni jedno novo mjesto u državnim vrtićima, tako da je potpuno jasno da neće da se bave državnim vrtićima, guše privatne vrtiće i neće da pomognu roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće - naveo je Ninković.

Prijedlog da se amandmanom obezbijede sredstva za subvencije, iako je budžet već raspoređen je kratkoročno rješenje, smatra gradski menadžer Bojan Kresojević.

- Uopšte ne treba da čudi taj politizam da će se u rebalansu budžeta kroz amandmane postići izjednačavanje ciejna u privatnim i državnim vrtićima. To se nastavlja na porez na nepokretnosti, gdje je dao riječ građanima da će od poreza na nepokretnosti izdvojiti za plaćanje subvencija i izjednačavanje. To nije bilo moguće jer je budžet usvojen krajem decembra u tu je bio ukalkulisan porez na nepokretnosti - kaže Kresojević.

Neusvajanje rebalansa budžeta i poskupljenje pojedinih privatnih vrtića, samo su neki od problema u Gradskoj upravi.

- Nije samo u pitanju rebalans, to nije jedino pitanje na koje nemamo odgovor. Zanima nas šta je sa konsolidovanim izvještajem o radu radu gradonačelnika za 2023. godinu iako znamo da je zakonski rok za njegovo dostavljane odavno istekao - istakao je odbornik SNSD-a u Skupštini grada Dragoslav Topić.

Јedan od banjalučkih vrtića najavio je poskupljenje od 30 odsto, pravdajući ga zahtjevima radnika za povećanje plata.

Iz Gradske uprave su obećali da će sutra saopštiti visinu subvencija za boravak djece u privatnim vrtićima.