latinica  ћирилица
12/06/2024 |  08:36 ⇒ 10:11 | Autor: RTRS

Otvoren konkurs za upis studenata na javne univerzitete (VIDEO)

Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira upis 2.640 studenata, dok će na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu mjesta biti za 1.825 brucoša.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: Ustupljena fotografija
Univerzitet u BanjaluciFoto: Ustupljena fotografija

Mladi koji planiraju nastavak školovanja nakon završene srednje škole već pripremaju dokumenta, i do 24. juna, kada počinje prijavljivanje kandidata, imaju dovoljno vremena da donesu odluku o izboru fakulteta.

Prema konkursu za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2024/2025. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, buduće brucoše čeka 4.465 indeksa.

Gostujući u Razbudilniku Radija Republike Srpske, Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci ističe da se studenti prije prijave trebaju dobro informisati o svim pojedinostima fakulteta koji žele upisati.

- Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.640 studenata, od čega njih 1.882 na budžet i 381 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 302 strana studenta i 75 vanrednih. Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, tradicionalno i ove godine nudi Medicinski fakultet i to 575, zatim Elektrotehnički 226, dok Ekonomski nudi 224 indeksa za brucoše - rekao je Kesić.

Prijava kandidata na prvi ciklus studija na sve fakultete može se izvršiti i elektronskim putem na portalu Univerziteta u Banjaluci. Kandidati koji konkurišu elektronskim putem u obavezi su originalna dokumenta predati prilikom upisa. Prijemni ispiti na većini fakulteta zakazani za 1. jul u 9.00 časova.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira ove godine da upiše 1.825 brucoša, od čega njih 1.214 na budžet i 193 na samofinansiranje. Mjesta ima i za 296 stranih studenata i 122 vanredna.

- Imajući u vidu činjenicu da srednju školu ovog ljeta završava još manje srednjoškolaca nego lani, kao i da mnogo njih studije upisuje u inostranstvu, bićemo zadovoljni ako ne zabilježimo pad. Naravno, bili bismo presrećni da upišemo više brucoša nego lani, ali plašim se da to u ovakvoj situaciji baš i nije realno očekivati iako do sada nikad nismo imali bolju upisnu kampanju – rekao je u Razbudilniku rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Dodao je da ga posebno raduje što će se ove godine na Medicinskom fakultetu u Foči upisati peta generacija studenata koji predavanja slušaju na engleskom jeziku. Sada na ovom fakultetu ovaj vid nastave prati oko 350 studenata iz 21 zemlje svijeta.

- To je jako važno za naš univerzitet i Srpsku, ali ja bih bio mnogo srećniji da upisujemo više domaćih studenata, iako su nam i stranci i te kako važni. Oni su najbolji ambasadori univerziteta u Srpskoj - kazao je Kulić.

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na univerzitetima trajaće od 24. juna do 4. oktobra, a kandidati se mogu i elektronski prijaviti, dok će originalna dokumenta moći dostaviti na upisu.