latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:59 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Svesrpski sabor jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Republike Srpske (VIDEO)

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru, predstavlja snagu sadašnjeg i budućeg nacionalnog i sveukupnog identiteta srpskog naroda. Time će Svesrpski sabor ostati upisan kao jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Republike Srpske, poruka je njenih političkih predstavnika.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Poruka opoziciji, koja je tvrdila da se Deklaracijom navodno ukida 9. januar kao Dan Republike, da deklaraciju dobro pročitaju i sjete se da je obilježavanje 9. januara kao Dana Republike, narod potvrdio na referendumu.

Deklaracijom usaglašenom na Svesrpskom saboru ispisane su nove stranice srpske istorije. Sve što u njoj piše, u skladu je sa međunarodnim i domaćim pravom i predstavlja deklaraciju mira, stabilnosti i povjerenja, kaže ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan. Oni koji kritikuju deklaraciju, ocjenjuje, ne prepoznaju suštinu. Kaže da će se 9. januar nastaviti obilježavati kao Dan Republike, jer je narod Srpske, 2016. godine plebiscitom tako odlučio.

- Deklaracija koja govori o zajedničkom obilježavanju državnosti Sretenju, Prvom srpskom ustanku, prvom srpskom Ustavu, u ovom smislu ga posmatramo kao državnost, je samo naša odlika kao cjeline srpskog naroda gdje god da se nalazi srpski narod, da pripadamo našoj matici, da imamo svoju zajedničku istoriju i da to prihvatamo kao svoje - kaže Siniša Karan ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Nakon prvobitnih optužbi iz redova opozicije da se rukovodstvo Srpske deklaracijom odreklo 9. januara kao Dana Republike, sada "spuštaju loptu". Ništa protiv Sretenja kao Dana državnosti Republike Srpske nemaju, pozivaju na očuvanje devetog januara. Nije toliko sporan ni član 29. deklaracije. Sporna im je sad samo riječ u tom članu.

- Zadnje rečenice i riječi u tom članu 29. malo izazivaju neku vrstu pažnje, jer nije tu precizno definisano da je 9. januar Dan Republike Srpske nego se definiše kao Dan nastanka. Mislim data jedna riječ, kada bi se na neki način sklonila, dala bi preciznije značenje i samom članu - smatra Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Nastanak, odrednica kada je nešto nastalo. Rođendan. Dan rođenja. Dan Republike Srpske. Kako god tumačili. A Svesrpski sabor tumačiće se kao jedan od najznačajnijih događaja od nastanka Republike Srpske, poručila je ministar finansija, Zora Vidović. Osim na političkom planu, ojačana je i ekonomska saradnja Srpske i Srbije. Deveti januar ostaje Dan Republike, jasna je Vidovićeva.

- Mi slavimo sa Srbijom Dan državnosti. Možda neko neće da razmisli malo unaprijed šta to znači. Svako onaj ko hoće da razmisli šta bi to moglo značiti u nekim narednim godinama zasigurno će shvatiti šta to znači. Važno je da svi Srbi gdje god da žive slave taj Dan državanosti Srbije - ističe Zora Vidović ministar finansija Republike Srpske.

Apsolutnu podršku Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru dali su i politički predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije.