latinica  ћирилица
14/06/2024 |  19:36 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Stevandić: Srpsko junaštvo mora da se slavi, jer je to zalog za buduće generacije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, koji u Beogradu prisustvuje komemorativnoj akademiji povodom 25 godina od bitke na Košarama, poručio je da srpsko junaštvo mora da se slavi, jer je to zalog za buduće generacije i junake koji će braniti srpsku državu, naciju i vjeru.
Nenad Stevandić (Foto: x.com/nenad_stevandic) -
Nenad Stevandić (Foto: x.com/nenad_stevandic)

- Da bismo imali buduće junake, moramo da glorifikujemo ove, koji su to junaštvo pokazali i dali glavu - rekao je Stevandić.

On je upozorio da će narod koji ne slavi svoje junake, slaviti okupatore.

- Poznato je da mnogi koji su se borili protiv junaka sa Košara okupatorima dižu spomenike kao Toniju Bleru i Klintonu. Naš narod je slobodarski, koji spomenike diže samo svojim junacima koji su položili glavu braneći državu, naciju, vjeru i otadžbinu - naglasio je Stevandić.

On je istakao da su junaci sa Košara najsvježiji primjer junaštva, čojštva i poštenja, odnosa prema naciji i svojoj zemlji.

- Slaveći junake sa Košara mi svojoj djeci pokazujemo put kako da čuvaju svoju zemlju. Srbi su narod koji kao rijetko koji ima puno junaka, ima koga da slavi i ovi sa Košara su, slaveći prethodne junake postali junaci - poručio je Stevandić.

Bitka na Košarama jedna je od najčuvenijih u savremenoj srpskoj istoriji, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske namjeravali da zauzmu karaulu Košare od Vojske Јugoslavije, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine u rejonu graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Јugoslavije i Albanije.

Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rasa Košares, ka karauli Košare i prema vrhu Maja Glava.

Bitka je trajala sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja Vojske Јugoslavije sa Kosova i Metohije.