latinica  ћирилица
15/06/2024 |  20:05 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Obilježena 81. godišnjica Bitke na Sutjesci (VIDEO)

U Dolini heroja na Tjentištu, obilježena je 81. godišnjica od Bitke na Sutjesci, prekretnice u Drugom svjetskom ratu, kada su antifašističke partizanske jedinice porazile nadmoćnijeg njemačkog okupatora i njegove sljedbenike.
Tjentište - Foto: RTRS
TjentišteFoto: RTRS

Sjenima hrabrih predaka poklonio se osamdesetpetogodišnji Radivoje Filipović iz Beograda. Na Tjentište je stigao vođen sjećanjem na dvojicu stričeva koji su život dali za oslobođenje od agresora koji su počinili genocid nad Srbima.

- Sjećanje je iskonska potreba čovjeka, a onaj koji nema sjećanje na pretke ne može da ima budućnost - poručuje Filipović.

U Dolini heroja zasijalo je ordenje Danila Simovića koje je iz Pala donijela njegova sedamdesetšestogodišnja unuka Јela Simović Soldo. Ponosna na djeda koji se borio u balkanskim ratovima, Velikom ratu i u Drugom svjetskom ratu u Prvoj proleterskoj brigadi.

- Srbi su patriote. Moj stric rođeni, sin moga djeda Danila Simovića, Milan Simović je narodni heroj, njegov bratanac je učestvovao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i dobitnik je Karađorđeve zvijezde - kaže Simović Soldo.

Sa Tjentišta je poručeno da su u dva svjetska rata za oslobođenje najveću žrtvu podnijeli Srbi.

- Kad god je trebalo braniti državu, bez obzira da li je po volji srpskog naroda ili ne, Srbi su prvi ustajali, jer nikad nisu mogli da trpe teror - istakao je Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Tako je bilo i u Bici na Sutjesci kada su pobijedili više od 120.000 njemačkih zločinaca i njihovih pomagača.

- Više od 90 odsto ljudi u partizanskom pokretu bili su Srbi koji su se borili za svoju i slobodu drugih naroda - kaže Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić navodi da su se pripadnici ostalih naroda tek 1944. godine pridružili narodnooslobodilačkoj borbi i prikupili određene zasluge koje im ne pripadaju, a da je srpski narod uvijek bio oslobodilački.

Na spomen-kosturnicu delegacije, potomci boraca i poštovaoci antifaštičkih tekovina, položili su vijence i cvijeće. U spomen-kući kulturno-umjetničkim programom oživljeno je sjećanje na legendarnu bitku.