latinica  ћирилица
18/06/2024 |  08:59 ⇒ 11:35 | Autor: SRNA

Banjaluka: Za pet mjeseci tri nezgode sa trotinetima, jedno lice teže povrijeđeno

Na području grada Banjaluka za pet mjeseci ove godine evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači trotineta, u kojima je jedno lice teže povrijeđeno, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi.
Banjaluka - Trotineti - Foto: RTRS
Banjaluka - TrotinetiFoto: RTRS

U banjalučkoj policiji pojašnjavaju da su Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisana pravila saobraćaja bicikla, mopeda, lakog motocikla i motocikla, dok je saobraćaj lakih ličnih električnih vozila regulisan Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

Laka električna vozila, odnosno trotineti razvrstani su u četiri klase, u zavisnosti od maksimalne konstruktivne brzine, sa ili bez sistema samobalansiranja, te sa sjedištem ili bez sjedišta.

U Policijskoj upravi dodaju da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređeno kretanje pješaka primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase jedan /vozila maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas, bez sistema samobalansiranja i sjedišta i klase tri /vozila maksimalne konstruktivne brzine do šest kilometara na čas, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta/.

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase dva, odnosno vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 kilometara na čas, bez sistema samobalansiranja i sjedišta, i klase četiri, odnosno vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 kilometara na čas, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta.

- Lica koja upravljaju ovim vozilima obavezno moraju posjedovati identifikacionu potvrdu i naljepnicu za lako lično električno vozilo kojim se kreću, imati više od 14 godina, posjedovati potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za vrijeme vožnje nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu - naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Kaznene odredbe za lica koja upravljaju lakim ličnim električnim vozilom su u rasponu od 100 do 300 KM, u zavisnosti od prekršaja, što je propisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Srpske.

Iz Policijske uprave napominju da je potrebno da učesnici u saobraćaju koji koriste trotinete poštuju osnovna saobraćajna pravila i propise kada učestvuju u saobraćaju, jer tako štite sebe i ostale učesnike u saobraćaju.