latinica  ћирилица
18/06/2024 |  17:50 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Deklaracija i Svesrpski sabor - potvrda bliskosti Srbije i Srpske (VIDEO)

Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, početkom jula trebalo bi da dobije potvrdu u Parlamentu Srpske. Predsjednik Narodne skupštine najavio je svečanu sjednicu na kojoj bi trebalo da se obrati predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić. Sabor održan u Beogradu je od istorijskog značaja za srpski narod, istakli su ministri unutrašnjih poslova Srpske i Srbije. Јoš jednom je rečeno da 9. januar ostaje Dan Republike.
Svesrpski sabor, Beograd - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Svesrpski sabor, BeogradFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Osim političkog jačanja, Svesrpskim saborom, stvorene su nove mogućnosti za saradnju i razvoj ekonomija sa obje strane Drine.

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, trebalo bi da, početkom narednog mjeseca, bude verifikovana u najvišem zakonodavnom tijelu, Parlamentu Srpske.

Predstavnici vladajuće većine očekuju podršku dvije trećine poslanika.

- Nadam se da ćemo naći način da jednim zajedničkim zaključkom kažemo da niko neće dovoditi u pitanje 9. januar. Јa sam vam rekao da je ta odluka donesena na referendumu, a iznad te odluke ne može biti nikakva odluka Vlade ili ove Narodne skupštine - rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Time bi Srpska prvi put dobila Dan državnosti, a 9. januar ostaje ono što je bio i do sada, Dan Republike, jasan je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- 9. januar ostaje simbol i svetinja Republike Srpske kojem dodajemo 15. februar, Sretenje, kao praznik srpske državnosti koji će se jednako slaviti i u Srbiji i Srpskoj. Za one koji su dovoljno pametni to i te kako mnogo znači, a za one koji nemaju političke mudrosti i pameti, neka se i dalje bore protiv toga - jasan je Kovačević.

9. januar kao Dan Republike, afirmisan je na Svesrpskom saboru i time dobio dodatnu vrijednost i snagu.

Ništa što je dogovoreno na Saboru, nije rađeno na štetu nekog drugog, jasni su ministri unutrašnjih poslova Srpske i Srbije.

- Ovaj dokument je dokument statike zato što on cementira neke neprolazne vrijednosti koje su univerzalne za sav srpski narod koji ima svoju maticu i državu. S druge strane je programski zato što će on dati kasnija usmjerenja da se ti strateški elementi razvijaju i jačaju - naveo je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije naglasio je da u Deklaraciji ništa nije usmjereno ni protiv koga, niti je, kako navodi, bilo šta govoreno o stvaranju neke "velike Srbije.

- Kada je to u istoriji postojala "velika Srbija"? I da pitam koliko to Srbija treba da bude mala da nekome ne bi bila velika? - kaže Dačić.

Svesrpski sabor potvrda je svega što Srpska i Srbija decenijama rade.

Saradnja na političkom, ekonomskom i drugim poljima, dogovrena na Saboru, uveliko se realizuje.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Nedeljko Čubrilović, kaže da bliskost Srbije i Srpske niko ne može da ugrozi.

Otvorile su se mogućnosti za nove investicije i saradnju.

- I ovaj usvojeni dokument na Svesrpskom saboru će vrijediti i trajati onoliko koliko budemo vjerovali u njega i koliko građani budu posvećeni realizaciji toga. A vjerujem da srpski narod ima razloga da to čini - kazao je Čubrilović.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske napominje da se između Srbije i Republike Srpske očekuju veliki projekti u oblasti elektroprivrede, odnosno gradnje hidrocentrala.

- Naravno da za to ima još određenih poteškoća sa nivoa BiH ali mislim da će se prepoznati značaj ovih subjekata za cijelu BiH, ne samo Republiku Srpsku. I naravno kada je u pitanju putna infrastruktura - naveo je Ćorić.

Brojne su i opštine i gradovi Srpske koji imaju saradnju sa Srbijom i kojima će momorandumi potpisani ne Svesrpskom saboru doprinijeti u razvoju. Samo neki od njih su Nevesinje i Mrkonjić Grad.

- Smatram da to treba značiti da se mi ne ujedinjujemo protiv nekoga nego se srpski narod ujedinjuje sa samim sobom. Naprosto ne trebamo nikoga da strašimo niti da se bojimo, nego je to normalna saradnja koja je tekla i do sada - naveo je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjić Grad ističe da su Svesrpski sabor i potpisivanje raznih deklaracija i memoranduma o saradnji zaista značajni za sve koji žive u Republici Srpskoj jer, kako kaže, znači da uz sebe imaju našu maticu.

A upravo to i jeste bila suština Sabora. Јedan narod, jedan sabor.

Zajednička budućnost i želja za razvojem Srpske i Srbije.

Isključivo na dobrobit srpskog naroda ali i svih drugih naroda koji sa Srbima žive.