latinica  ћирилица
18/06/2024 |  18:34 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Završeni radovi na izgradnji i opremanju Kalinovačke kuće (VIDEO)

Završeni su radovi na izgradnji i opremanju Kalinovačke kuće. Objekat višestruke namjene služiće za promociju, prodaju i brendiranje domaćih proizvoda. U ovoj oštini je boravio resorni ministar Savo Minić i najavio povećanje podsticaja po muznom grlu za loklane zajednice koje se nalaze na više od hiljadu metara nadmorske visine.
Kalinovačka kuća - Foto: RTRS
Kalinovačka kućaFoto: RTRS

Udruženje pčelara u Kalinoviku broji 15 proizvođača meda i oko 1.500 košnica. Stanko Bozalo godišnje proizvodi više od jedne tone. Zahvaljujući Kalinovačkoj kući tržište više neće biti neizvjesno.

- Za med se snalazimo za prodaju, nemamo nikakav otkup, snalazimo se sami. Nadamo se da će ova kuća i ovaj prostor nam omogućiti dalju prodaju da se naš kvaalitet dalje vidi i prepozna da potvrdi da imamo dobar livadski med, med koji se cijeni. Cijena je ostala ista - 25 maraka - rekao je Bozalo.

U planu je povezivanje Kalinovačke sa Hercegovačkom i Krajiškom kućom.

- Načelnik mi je iznio odličan model kako i na kakav način okupiti proizvođače dati im podsticaj da bi ovdje donijeli proizvode koji su brendirani da ih možemo plasirati da imaju sigurno tržište naravno da ćemo raditi na vezivanju Krajiške Hercegovačke i Kalinovačke kuće da ćemo se zajedno predstavljati na sajmovima - rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

- Razgovarali smo o tome da probamo podsticaj dati na početku Kad im je najpotrebnije jedan dio do 20 % ćemo dodati na sve proizvode prodate u ovoj kući tako da će značiti proizvođačima da ih uvećamo veći broj da ih bude - naveo je načelnik opštine Kalinovik Radomir Sladoje.

Zbog surovije klime i manje mliječnosti resorno ministarstvo donijelo je odluku o povećanju podsticaja za lokalne zajednice koje se nalaze na više od hiljadu metara nadmorske visine, među kojima je i Kalinovik.

- Želim da najavim da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku da će sve opštine koje su preko hiljadu metara nadmorske visine kada su u pitanju muzna grla imati dodatnih 200 maraka - dodao je Minić.

Otvarenje Kalinovačke kuće planirano je za Petrovdan koji je krsna slava ove opštine.