latinica  ћирилица
19/06/2024 |  14:40 | Autor: Agencije

Prognanim Srbima još nije vraćena oteta imovina

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da još uvijek nije riješeno stambeno pitanje, kako je naveo, prognaničnih porodica i da još nisu vraćeni oteta imovina i prava prognanim Srbima, niti im je omogućena naknada štete za uništenu i oštećenu imovinu.
Kolona izbjeglica iz Z.Slavonije - Foto: arhiv
Kolona izbjeglica iz Z.SlavonijeFoto: arhiv

Linta je, povodom predstojećeg Svjetskog dana izbjeglica, istakao da još ima oko 12.000, kako ih je nazvao, prognaničnih porodica iz Hrvatske i Federacije BiH, koje su i dalje u statusu podstanara ili žive u neljudskim uslovima. Naveo je i da ima određeni broj porodica interno raseljenih lica koje nisu riješile stambeno pitanje. 

- Takođe, više od 2.000 prognaničnih porodica koje su dobile stanove posredstvom različitih programa (stanovi izgrađeni sredstvima italijanske vlade, stanovi izgrađeni sredstvima japanske vlade, socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, drugi donatori) i dalje nemaju pravo otkupa svojih stanova pod povoljnim uslovima kao i ostale porodice - rekao je Linta.

Dodao je da Hvratska i BiH opstruišu rješavanje pitanja uništene i otete imovine, otetih stečenih prava, naknade štete za uništenu imovinu i brojnih drugih problema protjeranih Srba i preostalih Srba u Hrvatskoj i BiH.

- Posebno je značajan Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom Privatna svojina i stečena prava koji je i dalje mrtvo slovo na papiru. U njemu stoji da građanima i pravnim licima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali 31. decembra 1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i prijetnjama moraju biti proglašeni ništavnim - zaključio je Linta.